Last news in Fakti

11 Юли, 2013 11:10 1 233 1

САЩ ограничават навлизането на китайски фирми

  • китай-
  • сащ-
  • икономика-
  • фирми-
  • търговия

Китай е обезпокоен от ограниченията, които Вашингтон налага на дейността на китайските фирми на американския пазар, както и на експорта на високотехнологична продукция. Това заявиха китайски представители, които участват в поредния кръг разговори между САЩ и Китай относно стратегическите и икономически отношения между двете страни, провеждащ се в Ню Йорк.

Китайските представители се обявиха „против протекционизъм и с призив да не се политизират икономическите въпроси”, съобщи агенция Синхуа, цитирана от ИТАР ТАСС.

„Китайската страна заяви, че и Китай и САЩ се намират в период на икономически промени, който предоставя повече възможности, отколкото предизвикателства в икономическото сътрудничество”, отбелязва агенция Синхуа. Китай приветства американските инвестиции и ще продължи да отваря своя пазар, особено в сферата на услугите. В същото време Пекин се надява САЩ „да осигурят поле на действие на китайските фирми, включително и държавните, на американския пазар” подчертава агенцията.

Напоследък Вашингтон предприеха действия по ограничаване дейността на китайски фирми на американския пазар. Така например, на телекомуникационните компании ZTE и Huawei, които щатските власти обвиниха в интернет шпионаж, им беше забранено да доставят оборудване в САЩ. Китай определя подобно поведение като „политически мотивирано”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    0 0 Отговор
    Нали американците бяха Бащите и радетелите на пазарната икономика. За какви ограничения и протекционизъм говорят? Страх ги е че китайската икономика изпреварва тяхната и вече променят правилата на играта, като децата в детската градина.