Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 17:27 2 144 10

Хотелиери: Българите спасиха сезона

  • хотелиери-
  • летен сезон-
  • туристи

Тази година ръст отбелязват туристите от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел

Хотелиери: Българите спасиха сезона - 1
Снимка: БГНЕС

По- дълъг туристически сезон отчитат по Южното Черноморие. Чартърният сезон на Летище Бургас приключва в края на октомври, а от там отчитат 70% ръст на пътниците спрямо миналата година. В Слънчев бряг повечето хотели затварят около 10 октомври, съобщава Bulgaria ON AIR.

В края на летния сезон в Слънчев бряг хотелите са заети на 20 %. Този на Румен Момчев отваря първи - още през април, и ще затвори последен.

"Равносметката е 20% почти повече приход и 40% инфлация. Доста интересен сезон изкарахме. Като равносметка на практика сме малко по под вода, отколкото предишните две години. Липсата на руския пазар си оказа влияние, защото руснаците колкото пари донесат - харчат, останалите си ги пестят", разказа той.

Междувременно 70% ръст на полетите през този летен сезон спрямо година по-рано отчитат от бургаското летище.

"До момента сме обслужили около 1 560 000 пътници и очакваме да обслужим до края на годината около 1,6 млн., което представлява 70% ръст на обслужени пътници спрямо 2021 година, което е около 56% от нивата на 2019 година, тоест още не сме възстановили трафика напълно", поясни директорът на летището в морския град Георги Чипилски.

Тази година ръст отбелязват туристите от Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Израел. Въпреки чувствителния ръст на поляците обаче те няма как да компенсират липсващите руски туристи.

"Не бих казал, че може да компенсира изцяло спрените полети от Русия, тъй като ние очаквахме от там голям брой туристи - около 200 000, които няма как да бъдат компенсирани с увеличението на полския пазар, коментира още Чипилски.

На Юг от Бургас отчитат повече туристи, но по-пестеливи.

"Българския турист беше този, който спаси сезона наново. Да, не беше най- добрият, но в различните сектори по различни начин протече сезонът. Ако предходните две години беше сезонът на ресторантьорите, сезон на заведенията, сега беше сезон на големите All Inclusive хотели", обобщи кметът на Приморско Димитър Германов.

Прогнозите на Международната организация на летищата е, че самолетният трафик в Европа ще се възстанови напълно през 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будали

    15 2 Отговор
    много !
  • 2 Асдф

    4 1 Отговор
    Кой ходил Септември тънкач се е прецакал.
  • 3 Аз на беге море не стъпвам

    10 4 Отговор
    Ако и безплатно да е

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    11 1 Отговор
    Едни приятели взеха заведение в Созопол и са назад.Миналата година бяха добре от укрите и руснаците,ама тая само август работиха.
  • 5 Дреме ни...

    6 11 Отговор

    До коментар #3 от "Аз на беге море не стъпвам":

    За бедните ! Ние си изкарахме като бейове на нашето море ! Кръчми , барове , мадами , живот ! За бедните - консерви в Гърция !
  • 6 Мноооого прости българи

    12 1 Отговор
    В къщи на гьоля ще седна, на мутроморието не стъпвам! Тати ги е строил като войник за " благото на народа"! Няма да плащам на някой дето е купил хотела за лев, понеже дядо му е от партията а баща му от мафията, а собственика те гледа като че ли си му роб!
  • 7 Мизерници

    16 1 Отговор
    Българите винаги са ви спасявали, а не заслужавате.
  • 8 Таки Брашнаров

    8 1 Отговор
    На лайноморието не съм стъпил нема и да стъпя ... ешерихия коли и л-на по плажа ... не мерси
  • 9 ха ха

    4 0 Отговор
    Скъпо, но сносно. Зависи какво търси човек. Има дразнещи неща:
    1. Шезлонгите и чадърите са твърде много на плажа и твърде скъпи. Приморско.
    2. Опит за паркиране в Слънчака е кошмар. Как да отида повече там с кола?
    3. Попаднах на ужасни ресторанти в Созопол. Бях чувал за това явление, но на два пъти в последните години ми се размина. Този път не.
    4. На Аркутино са ни построили чудна ограда с данъците. Гордост направо! Миналата година бяха започнали и сега е готова. Няма къде да паркира човек за да отиде до плажа.
    Иначе, поносимо. Дори имаше приятни изненади.
  • 10 ЧУЙ ЧУЙ

    3 0 Отговор
    .....това беше сезона на ....ЦАЦА 🍟🍺..и фотография на касови бележки😀😀😀