Last news in Fakti

16 Юли, 2013 18:57 1 547 0

Обмисляме да се закачим за Трансадриатическия газопровод

  • драгомир стойнев-
  • тап-
  • газ

Диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в България са едни от основните приоритети, по които работим. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с представители на "Трансадриатик пайплайн" (ТАП) – собственик на проекта за изграждане на Трансадриатическия газопровод. Проектът трябва да се разглежда от България като изключително важен за постигане на диверсификация на доставките на природен газ за страните от Югоизточна Европа, включително и от Каспийския регион, допълни Драгомир Стойнев.

Той се срещна с представители на ТАП половин месец след като Азербайджан реши да предпочете този проект за сметка на Набуко – Запад.

Проектът за изграждане на Трансадриатическия газопровод може да се превърне в ключов източник на доставки на природен газ за страната ни чрез взаимодействие с междусистеманата газова връзка между България и Гърция, припомнят от пресслужбата на министерството на икономиката, енергетиката и туризма. С реализирането на реверсивната връзка с южната ни съседка, ще се постигне реална диверсификация на източниците на природен газ за България, подчерта министър Стойнев. Това ще осигури и възможност за доставка на природен газ по Южния газов коридор. Освен това българската страна работи и по реализирането на реверсивни връзки и с други съседни страни – Турция, Румъния и Сърбия.

Проектът за интерконектор България – Гърция (IGB) има екологично одобрение и се провежда проектиране. През следващите месеци ще станат ясни търговските условия за пренос на природен газ. Към момента проектът е на етап утвърждаване на трасе, площадки и проектиране. По този начин, още преди да са стартирали доставките, участниците в Трансадриатическия газопровод ще са наясно с условията, при които ще се осъществява преносът на природен газ до България и страните от Югоизточна Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА