Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Октомври, 2022 07:37 4 901 20

Опитът на САЩ да удари по ОПЕК+ ще се върне като бумеранг на Вашингтон

  • сащ-
  • опек+-
  • петрол

NOPEC е смятан за „ядрен“ вариант, който може да се използва само в краен случай

Опитът на САЩ да удари по ОПЕК+ ще се върне като бумеранг на Вашингтон - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Опитът на Вашингтон да накаже Саудитска Арабия и други производители на петрол за решението на ОПЕК+ да намали производството на петрол може да удари самите САЩ. Както отбелязва авторът на публикация в аг. Bloomberg – Хавиер Блас, основният инструмент на САЩ срещу Саудитска Арабия може да бъде „Законът за забрана на картелите за производство и износ на петрол“ или NOPEC, който предлага ОПЕК да бъде подчинена на антитръстовия закон на Шърман.

Приемането на законопроекта ще позволи на Белия дом да заведе антитръстов иск срещу ОПЕК+ за манипулиране на цените на световния петролен пазар. Този ход ще принуди страните от картела да предприемат ответни мерки, които могат да бъдат „много скъпи“ за Вашингтон.

Още новини от Украйна

"Има възможност законопроектът да види бял свят. Но въпреки факта, че Байдън се стреми да накаже Рияд и неговите съюзници за намаляване на доставките на „черно злато“, би било много по-разумно да се избегне ескалацията чрез промяна на закона. В противен случай саудитците могат да се отърват от финансовите активи на САЩ и открито да говорят за ценообразуване на петрола в различни долари“, се казва в статията.

Блас отбеляза, че NOPEC е бил заплаха през последните 25 години и е смятан за „ядрен“ вариант, който може да се използва само в краен случай. „Никой не отговори какво ще се случи, ако законопроектът бъде приет? Ще поискат ли САЩ антитръстово разследване срещу ОПЕК+? Ще се стигне ли до завеждане на дело срещу саудитците във федералния съд? Или компенсация? И най-важният въпрос - дали играта си струва свещта?

В началото на октомври членовете на ОПЕК+ се съгласиха да намалят производството с 2 милиона барела на ден от ноември, обяснявайки това решение с несигурността в световната икономика и петролния пазар. Въпреки енергийната криза, обхванала Европа, и покачването на цените на енергията в други региони, тази стъпка беше подкрепена от всички членове на Алианса.

Това решение предизвика изключително негативна реакция от Белия дом. Така координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби обяви готовността на Джо Байдън да преразгледа отношенията със Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    47 12 Отговор
    Всички в ОПЕК са под командването на Русия...в тази криза...при тези скъпи петролни продукти...,намаляване на добива означава цени от над 5 лева за литър...

    Коментиран от #3, #18

  • 3 Милен

    94 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    А защо сащ като един от най големите производители не си вдигне производството, и не продава петрола на производствени цени за да смъкне цената?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лош

    59 1 Отговор

    До коментар #3 от "Милен":

    Петролът на САЩ не е толкова много. Той може да задоволи вътрешните нужди на страната и до там. По важното е че на американците петрола е лек и няма нищо с петрола който се добива в Русия или в СА който е тежък петрол. Предполагам, че знаеш разликата между двата. Та там е заровено зрънцето.

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ти си знаеш

    4 0 Отговор
    Ти си знаеш.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин

    79 2 Отговор
    ФАЩ се държат като гаменче - двойкарче в класа, което само ходи да заплашва и бие съучениците си. Докато един ден те не се осъзнаят и не го хванат заедно да му счупят празната тиква.
  • 15 Чочо

    76 1 Отговор
    Който е срещу САШ по каквато и да е причина налагат санкции.Най накрая света трябва да се отърве от долара и изолират тази страна,иначе всеки който им не ходи по гайдата му налагат санкции.Затова Европа вече е васал и отдавна изгуби независимоста си .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Защо ли ги бавят

    41 1 Отговор
    Да приключват още сега търговията с долари и всичко ще си отиде ба мястото много бързо.
    Играят си с търпението на Путин и арабите.
  • 18 Ха ха

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Браво,бе.Путин избра и президента на САЩ,забрави ли?Шейховете си гонят интересите и не е нужно да слугуват никому затова.
  • 19 Минувач

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лош":

    СА имат всякакви видове петрол. От там съм товарил и арабиан хеви, и арабиан медиум, и арабиан лайт, и арабиан ектра лайт (най-скъпия от тези). Руският петрол по принцип не е толкова скъп и не толкова качествен, има повече сяра. Американският е нещо средно.

    Коментиран от #20

  • 20 Минувач

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Минувач":

    ... правописна грешка имам - екстра лайт е най-скъпият им петрол. А най-скъп петрол съм товарил в Норвегия за Китай.