Last news in Fakti

21 Юли, 2013 21:43 1 886 2

Такситата в София отново с патентен данък

  • софия-
  • патент-
  • таксита

Връщат патентния данък за таксиметровите шофьори в София. Това заявиха за bTV от Столичната община. Данъкът ще се заплаща веднъж годишно и ще бъде обвързан с получаване от общината на разрешително за таксиметров превоз.

„Със сигурност имаме гарантирано, дори минимално плащане на данъците от тази дейност, което всъщност е и функционалността на един такъв патентен данък. Един допълнителен контрол по отношение на това кой всъщност е данъчно задълженото лице и кой носи отговорността за хората, които се намират зад волана”, обясни Любомир Христов, заместник кмет по транспорта Столична община.

За последните 6 месеца Автомобилна администрация е хванала над 40 шофьори без свидетелство за управление на такси. Емил Игнатов е собственик на голяма таксиметрова компания. Сключил е договори с над 1000 шофьори за преотдаване на търговската марка на фирмата си или така наречения „франчайзинг”.

От няколко години таксиметровите шофьори плащат данък върху оборота. Запознати отбелязват, че преди това патентът е бил в размер на 630 лева за година.

В момента масово се крие оборот и таксиметровите компании отчитат спад на заявките и на приходите. В София основна причина е, че метрото вече покрива крайни точки на града.

Има квартали, от където от два месеца поръчките рязко са намалели. Разширяването на синята зона и въвеждането на зелена зона не се е отразило на оборота на такситата.

По неофициални данни в момента в столицата се движат около 6000 таксита.

„Лично в нашата компания мога да се похваля, че познавам хората и 95 процента ме познават и мен”, категоричен е Игнатов. Франчайз договорът задължава таксиметровите шофьори да се регистрират като еднолични търговци. Така близо 80 на сто от таксиметровите водачи в София са без трудови договори”, твърдят от общинския съвет.

„Много малко са реално фирмите, които в момента осигуряват своите таксиметрови шофьори и имат ясна представа за техните доходи. В повечето случаи те не се интересуват от това, само сключват един договор, с който им се заплаща съответната цена да ползват тяхното такси. Оттук нататък какво прави шофьорът с това такси, фирмата не се интересува”, поясни Вили Лилков, зам. председател на комисията по транспорта към СОС.

Във фирмата на Игнатов има мобилни групи, чиято цел е да контролират таксиметровите шофьори. „Те следят за това дали обявените в офиса шофьори отговарят и упражняват дейността от наше име. Следят за редовността на документите. При съмнения изпробват шофьора за алкохол”, разказа бизнесменът.

В таксиметровите компании не се проверява дали кандидатът за шофьор е бил осъждан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Ми те и без това от години практикуват.Една голяма фирма и всички еднолични таксета гравитират към нея.След 2-3 години фирмата изчезва и се появява друга и всички се прехвърлят към нея.
  • 2 galaxy

    0 0 Отговор
    От Столична община с намерението си да въведат патентния данък се молят да има блокади на столицата от разгневени таксиметрови шофьори. То таксиметраджийте и сега едвам изкарват за преживяването си, а ако им лепнат и още данъци хептем няма да свържат двата края. Данъци се събират, когато хората имат достатъчно приходи и работа.