Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 05:24 880 7

Туристическият бранш предвижда с 20% по-скъп зимен сезон

  • туризъм-
  • цени-
  • прогнози-
  • поскъпване-
  • зимен сезон

Компенсациите за високите цени на енергията трябва да останат, смятат от Института за оценки и анализи в туризма

Туристическият бранш предвижда с 20% по-скъп зимен сезон - 1
Снимка: БНТ

В туристическия бранш поискаха поредните компенсации от държавата, предаде БНТ. Този път проблем са високите сметки за отопление. И въпреки държавните компенсации, и значително завишените цени, те твърдят, че отново няма да се справят.

Още през лятото от Института за оценки и анализи в туризма прогнозираха, че услугите в сектор туризъм ще скочат до 18 процента през зимата. И прогнозите са напът да се оправдаят, дори преизпълнят. На този фон в навечерието на зимния сезон хотелиерите отново поискаха държавни компенсаци. Доколко оправдани обаче са техните искания:

"Не мисля, че исиканията за продължаване на настаняване на бежанците в хотелите е оправдано, това по-скоро вече отмина. Това са граждани със специален статут в тежка ситуация, но целта е да им дадем шанс да могат да намерят работа. И като погледнем картината колко украинци са в страната и колко работят, ще видим, че може би мотивацията трябва да е друга. Има малко населени места, къщи, които могат да се позлват от бежанците, а не да използват хотелската инфраструктура", каза Константин Занков от Института за оценки и анализи в туризма.

За сметка на това компенсациите за високите цени на енергията трябва да останат, смятат още от Института. Именно енергията се оказва един от най-големите разходи за хотелиерите, дори и да се отопляват на твърдо гориво. Примерът идва от Смолян:

"Почти двойно се вдигна сметката, въпреки че съм минал на енерегоспестяващи неща. Сменил съм на целия комплекс крушките, топлата вода е от слънчеви батерии, но въпреки всичко цената е непосилна. Едно че няма движение на туристи, ние в момента работим благодарение на фирмите, които в момента строят воден цикъл и магазини в Смолян", обясни Иван Макреолов, хотелиер.

В района някои хотели вече са затворили ресторантите си, тъй като не могат да поддържат цени, адекватни на търсенето. В Банско обаче ресторантите работят, но както при настаняването в хотелите, така и при тях скокът на цените е с около 20 процента:

"20% има едно повишаване на продуктите по наши груби изчисления и те ще нарастват все повече и повече. Сега, зависи какво ще бъде включено, колко степенно ще е, дали ще има напитки. Напитките също цените им са станали много високи т.е. става много луксозно, както да се консумира в заведение, така и всички други услуги, които предлага браншът, така че хората трябва да са наясно, че ние няма как да работим на ниски цени, защото просто услугата и продуктът, който предлагаме не може да си покрие като изходни и на себестойни данни", Юлия Попова, управител на механа и къща за гости в Банско.

Дори и краткосрочните антикризисни мерки да помогнат донякъде, това няма да даде решение на генералния проблем - как да получим по-добър туристически продукт на поносими цени.

"Да се инвестира в правилен маркетинг, тоест трябва стратегия да имаме, която наистина работи. На база фокус пазари, които в момента търсят нашия продукт, а не такива, които евентуално някога биха търсили. Адекватни маркетингови кампании и в зависимост от мерките за конкретните населени места. Това, в което трябва да се фокусира държавата, е дигитализация на бизнеса", смята Константин Занков, Институт за оценки и анализи в туризма.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
    но повечето ХОРА в БГ нямат пари
  • 2 украинка

    13 0 Отговор
    нас това не ни касае,щото сме авантаджии ... бежанци,де ...
    доете си вашата рая безмълвна .. щото иначе ще вдигнем скандал,че се възползвате от нашите пари .. безпаричие,де ...
  • 3 Дрън дрън та пляс

    9 0 Отговор
    Пак ли ще просите компенсации от народната пара?
  • 4 плюс минус

    10 0 Отговор
    Хем им намалиха на 9% ДДС-то,
    хем им дават пари за украинците, т.н. бежанци,
    пък искат 40-те лева да станат 50 на ден,
    хем забогатяха!
  • 5 Ссс

    8 0 Отговор
    С тез компенсации безспирните за какъв бизнес говорите?Хотелиери,ресторантьори и строителни фирми се наредили на държавна хранилка и чакат.Тъй и баба знае да прави бизнес.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мутра с хотел

    0 3 Отговор
    компенсациите за електроенергията трябва да ни се дават всеки ден и по много, за да живеем охолно