Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 06:29 737 5

Китайският икономически растеж надминава очакванията през третото тримесечие на годината

  • китай-
  • ръст-
  • икономика

Брутният вътрешен продукт на втората по големина световна икономика се е увеличил през периода юли-септември с 3,9 процента на годишна база

Китайският икономически растеж надминава очакванията през третото тримесечие на годината - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайската икономика е нараснала с по-висок от очаквания темп през третото тримесечие на годината, показват официални данни, оповестени в понеделник и цитирани от Ройтерс и БТА. Строгите ограничения заради COVID-19 и рискът от глобална рецесия обаче застрашават усилията на Пекин да осигури устойчиво възстановяване през следващата година.

Брутният вътрешен продукт на втората по големина световна икономика се е увеличил през периода юли-септември с 3,9 процента на годишна база. Това е повече от прогнозата от 3,4 процента на анализатори в допитването на Ройтерс и представлява значително ускоряване в сравнение с растежа от 0,4 процента през второто тримесечие.

На тримесечна база китайският БВП е нараснал с 3,9 процента през третото тримесечие спрямо 3,5 процента според прогнозите и 2,6 процента спад през второто тримесечие.

През септември китайският износ се е увеличил с 5,7 процента спрямо година по-рано, което също е повече от прогнозите, но е най-ниският показател от април насам. Вносът е нараснал с 0,3 процента - по-малко от очакваното.

Търговският излишък на Китай през септември е бил 84,74 млрд. долара при прогноза от 81 млрд. През август излишъкът е бил 79,39 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    0 0 Отговор
    Статия номер едно
  • 2 Студопор

    2 0 Отговор
    Явно много расте икономиката на Китай, щом една и съща статия е публикувана 2 пъти за половин час.
  • 3 Станко

    4 0 Отговор
    Разберете се вече с Оля ал Ахмед, кой е първа и втора икономика в света. Кой е в растеж и рецесия, че обърквате читателите си. Стиковайте си пропагандата, Шумов.
  • 4 соломон напасания

    2 0 Отговор
    Сащ с собствената печатница не може да им насмогне с печатането дори на тия . Ето ти на и комунизъм в правилната му форма .

    Коментиран от #5

  • 5 соломон напасания

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "соломон напасания":

    Това доказва че не от строя зависи а от нацията , мисленето и законите .