Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 14:45 818 18

В Германия отваря първият кей за съоръжения за втечнен природен газ

  • германия-
  • крайбрежието на северна германия-
  • втечнен природен газ

Първият кей за съоръжения за втечнен природен газ отваря днес по крайбрежието на Северна Германия

В Германия отваря първият кей за съоръжения за втечнен природен газ - 1
Снимка: Shutterstock

Първият кей за съоръжения за втечнен природен газ отваря днес по крайбрежието на Северна Германия на фона на целта на Берлин за бърза промяна в енергийната стратегия, предаде ДПА.

Германското правителство се отказа от руския газ след инвазията на Москва в Украйна.

Втечненият природен газ , който се доставя посредством кораб до специализирани терминали, се разглежда като ключов заместител на руските газови доставки, които се трансферираха по подводни тръбопроводи.

Пристанище Вилмелсхавен в Северозападна Германия преоборудва съществуващ кей, за да може на него да бъде разположено плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU), което ще бъде постоянно разположено там.

Съоръжението, носещо името "Хьоег Есперанца" (Hoegh Esperanza), трябва да акостира на кея през декември.

"Ранното решение да се избере Вилмелсхавен като център за вноса на втечнен природен газ бе правилно", каза министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес.

Кристиан Майер, министър на околната среда на провинцията заяви, че терминалът ще помогне за осигуряване на енергийните доставки на Германия, но добави, че крайната цел е да се развие допълнително пристанището, за да се получава зелен водород и възобновяема енергия от Северно море.

Междувременно германските власти пристъпиха към приготовления за спешни доставки на пари в брой в случай на спиране на електрозахранването, за да може икономиката да продължи да функционира, заявиха петима души, ангажирани с темата и цитирани от Ройтерс.

Според плановете "Бундесбанк" (Bundesbank), германската централна банка, ще отдели допълнителни милиарди евро, за да се справи с нарасналото търсене и възможните ограничения за теглене на пари, заяви един от източниците.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    10 8 Отговор
    Два герминала ще са напълно готови до края на годината.Още четири до март.Германия никога повече няма да купи газ от Русия.Мужиците ще пук..ат от глад.

    Коментиран от #5, #17

  • 2 ОО МАЙН ГОД

    6 4 Отговор
    И се г@з пром що КЕ прави😱
  • 3 Коментар

    7 6 Отговор
    И квооо???
    Фащ ще го купуват пак от Русия, ще го втечняват и ще ви го продават на доста по-солени цени!!!
    Но важното е да не сте зависими от Русия, а да сте зависими от фащ!!!

    С това ръководство ЕС е в състояние на свободно падане към дъното, както икономическото, така и общностното!!!
    Въпрос на време е фащ да счупят ЕС, щото икономиката им стана твърде голяма, а задокеанците имат трилионни харчове да връщат!!! А заеми се връщат най-лесно при войни, бедствия и болести, когато настъпи инфлация и реално се връщат числа без стойност!!!

    Фактът, че БиДон заплашваше да спре Северен поток още преди години, няма значение, важното е, че Путин отишъл една сутрин с личната си подводница и взривил тръбите на северен поток (1 и 2) на няколко различни места на големи разстояния???!!!
    Естествено за това ни дума, ни звук от подчинените роби на фащ?!

    Коментиран от #8

  • 4 Котка ученият

    6 6 Отговор
    Добре дошли скъп и неефективен газ. Защо германският бизнес скърца със зъби?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Котка ученият

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    В тази история с газа има много тъмно и неразбираемо. Само една държава в света може да осигури реални обеми доставки. Но тази страна е блокирала всяка финансова и логистична информация.

    Коментиран от #10

  • 7 Русофил

    2 4 Отговор
    Пред руснаците ще има два пътя за газта - или да го продават на безценица или
    да го изгарят.

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    Първо "ФАЩ" невтечнен газ няма как да купят от Раша , щото тръби до САЩ и то руски не знам да има , ти ако си открил някакви през Луната , показани ти от вожда , то е ясно за къде си !! Второ Раша без тръбичките е пълна нула на пазара , щото има единствено Ямал , който повече от половината е на французи и китайци , а общо дори с техния дял е ПОД 10% от капацитета на Газпром по тръби !! Тоест ЦЯЛОТО производство на Ямал , дето не е руско даже , не може да замести дори 1/10 от газа , който внасяше Газпром по тръби , а то половината от газа от Ямал заминава директно за Азия !! Само Хенри хъб в щатите е 6-7 ПЪТИ по-голям капацитет от Ямал , а такива терминали има повече от десет и до 2 години ще са готови още толкова !! Във втечнения газ Раша е пълна нула и такава ще си остане , щото вече НИКОЙ няма да и даде нито пари , нито технологии за нови терминали , а сама не може да ги направи посмъртно !! Отделно газа в Щатите е 70 долара на 1000 куб !!!!!! От какъв зор трябва да купуват руски на десеторна цена , а не да си продават своя ??? Въпрос с повишена трудност за путинолюбци , ама надеждата умира последна , нали , хахаххах !!
  • 9 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Със което сами си го вкарват двоен , щото изгарянето на такива количества затопля и то доста времето над централна и северна Европа , което води до намаляване потреблението на газ , тоест сами си събарят търсенето , оттам и цената !! Само последните 2 месеца , откакто го горят до Петербург средните температури във Финландия , Швеция , прибалтийските републики и Полша са се повишили с над 2 градуса , а представи си с години да го правят , макар че едва ли ще издържат и половин година без проходи !! След това следва затваряне на кладенци чрез взривяване , щото друг начин нямат , а това значи завинаги !!
  • 10 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Котка ученият":

    Коя е тая "една страна" , бе , експерте наакан , хахахах !! Раша ?? Докога ще ги плещите тия глупости , че и си вярвате сами даже !!! Раша държи ПОД 10% от световното производство и износ на газ , дори самия Газпром официално обявява , че над 60% от производството му остава за ВЪТРЕШЕН пазар !! От 600 млд куб потребление на ЕС Раша внасяше около 200 , една трета , а това беше и е най-големия и пазар , дори в Китай държи МНОГО ПОД 10 % от пазара , да не говорим за други места !! Единствения проблем беше , че Европа трябваше да се пренастрои за няколко месеца !!! Догодина на коленца ще се молят орките да им купи някой умрелия газ , ама няма кой !!! Завинаги !!

    Коментиран от #12

  • 11 Немция умре

    2 1 Отговор
    За Трети път..Кееф..
  • 12 Хихихи..

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Раша постави всичкото слабосилно Запад на колене бе,девойко разплакана..

    Коментиран от #14, #15

  • 13 пенко

    1 1 Отговор
    ПО ДОБРЕ ЛИ БЯХА СЪС " СЕВЕРЕН ПОТОК " !?!?!? ОБАЧЕ САЩ СИ ИСКА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА "ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ " - ДЖЪРМАН РОБИ !!!!!!!!! НЕ КАТО ШИРОКО СКРОЕНИТЕ РУСНАЦИ --- НАРОДИТЕ СА СИ НАРОДИ И ГЕРМАНЦИТЕ СА СИ ГЕРМАНЦИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 Котка ученият

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    Русия няма да преговаря с тези, които се унижават с арогантност и грубост.
  • 15 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихи..":

    И къде това , в нещастните ти мечти ? Ххахаххахаха !! То затова Германия конфискува де що има газпромовски активи и си напълни хранилищата 2 месеца предсрочно , щото е на колене , нали , хахахха ? А другите даже и не са разбрали , а цената падна 3 (ТРИ) ПЪТИ посред зима !! А представяш ли си напролет , когато търсенето падне тройно , а доставките са договорени отсега и то НЕ от Раша , на 100% !!
  • 16 Макробиолог

    1 0 Отговор
    Ммда те за това германците не въведоха санкции върху руския газ...иска им се ама бате не дава.....и не дава не само руски ,но и собствен ,от нахендри хъба....иначе се борят за климата,втечнения сн4 по задание изпуска до 10тина %,по пътя от доставчика до потребителя в атмосферата иначе-бум ,а както знаем сн4 е с от 25 до 80 пъти/според годините на въздействие/на парниковия ефект спрямо со2......но търговията с квоти за со2 върви добре,нали така?
  • 17 Минувач

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Те германците нека не купуват от Русия, но интересното в случая е, на каква средна цена ще си доставят газ германците. Разбира се, първо трябва да си намерят количествата, което още не се знае, как ще го направят. Второто е, след доста по-високата цена спрямо отпреди войната, как ще се отрази това на всичко в Германия - производствени цени, производство на ток, сметки за отопление и битови нужди.. всичко е навързано, като свински черва. И всичко започва от енергоносителите. Евтиното и конкурентно производство свърши. Фирмите ще плащат много по-високи сметки за енергия, по-високи заплати, защото бачкаторите и синдикатите ще искат компенсация, заради инфлацията. Някои ще фалират, други евдвам ще търсят пазари за оскъпената си стока. Като се прибави и увеличението на цената на торовете, а от там и на зърното, на петрола, картинката става интересна за близкото бъдеще.

    Коментиран от #18

  • 18 На каквато и да е.

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Минувач":

    Нъл влиза в калкулацията.Другото-знаеш го.Цените съ вдигат.А руснаците?пашол ...здой.