Last news in Fakti

15 Август, 2013 01:17 2 281 1

Турция вдигна таксите за превозвачите ни

  • турция-
  • превозвач

Българските шофьори на ТИР-ове плашат с блокиране на границата

Турция промени таксите за МПС с чуждестранна регистрация. Според българските превозвачи таксата само за отиване до и връщане от Истанбул ще бъде 240 евро или по 120 евро в едната посока, съобщи БНР.

От 1 септември ще затворим абсолютно всички гранични пунктове с Турция заради въвеждането на по-високите такси за чуждестранните превозвачи, приети от Министерството на транспорта в Турция. Това съобщи за  „Фокус” Илиян Филипов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Досега подобни транзитни такси не е имало, а българските превозвачи са плащали 43 евро такса на територията на Турция и обратното.

Въвеждат се такси за празни моторни и немоторни превозни средства по 600 евро. За натоварени моторни и немоторни превозни средства - по 1200 евро. Таксите за лекотоварните автомобили и микробуси са от порядъка на една четвърт от посочените суми. С новите такси, освен практическото затваряне на турския пазар за чуждите превозвачи, се оскъпяват и транзитните превози през турска територия. Таксите ще се събират на ГКПП на влизане и на излизане и ще се преизчисляват, а ако има разлика в изминатите километри, ще се заплащат такси в троен размер, предвижда решението на турското Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията.

Председателят на Съюза на българските товарни превозвачи Валентин Бянов заяви в предаването "Нещо повече", че по-високите такси, които обявява Турция за превозвачите, първо са въведени, а след това е пуснато съобщение, че смятат да правят такова нещо.

Ако беше станало преди месец, превозвачите щяха да калкулират новите цени, а сега трябва да изваждат от джоба си. Това може би ще допринесе за фалита на немного фирми, но суматохата, която се образува на пазара на турските превози, ще усложни и без това нелеката ни ситуация в бранша. Търпим загуби отвсякъде.

В момента европейските институции са в отпуск и до края на месеца е безсмислено да пращаме до тях каквито и да е информации. А това е твърде много време за превозите. Реципрочните мерки срещу турските превозвачи не са решение. Държавата ще си прибере таксите, а какво печелим ние, превозвачите, попита Бянов и каза, че Съюзът ще се обърне към българските институции, за да се реши какво ще се прави.

„Проблемът е, че с увеличението на транзитните такси, се препречва целият пазар, който имат българските превозвачи за държави, за които се преминава транзитно през Турция, като Грузия, Армения, Азербайджан, Иран, Ирак, Туркменистан, Сирия. За преминаване през Турция до тези държави, таксата ще достига 900 - 1000 евро в една посока, а в двете посоки ще излиза към 2000 евро”, каза Филипов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    Нашето правителство стига е спало,стига с този добър тон ,щом те така и ние така не може се българия да е добрата страна и загубите да са все за нашия джоб.Моето предложение е:за турските превозвачи те колкото ни налагат транзитна такса ние двойна.
    Да видим кой ще загуби повече приположение че турския износ за страните в европа е толкова голям да видим те от къде ще минат!!!