Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Януари, 2023 08:11 1 322 9

Ключова международна конференция за газа

  • газ-
  • конференция-
  • турция-
  • истанбул-
  • февруари-
  • фатих донмез

Ще се проведе през февруари в Истанбул

Ключова международна конференция за газа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският министър на енергетиката Фатих Донмез потвърди плановете за провеждане на международна конференция в Истанбул през февруари с участието на потребители и доставчици на газ за Европа. „Такава международна газова среща се планира да се проведе през февруари“, цитира министъра телевизионният канал TRT.

По-рано Донмез съобщи, че на предстоящата среща се планира да се обсъди създаването на енергиен център (хъб) на турска територия за доставка на природен газ за Европа. По думите му, през него се планира да се доставя не само руски природен газ, но и енергоносители от други страни, които идват в Турция. В момента южната ни съседка получава синьо гориво от 12 държави.

Още новини от Украйна

Министърът каза още, че Турция не възнамерява да налага никакви ограничения или контрол върху транзакциите, които ще се сключват в рамките на хъба.

С идеята за създаване на хъб на турска територия, където да се пренасочи загубеният обем на транзита през Северен поток, руският президент Владимир Путин говори през октомври 2022 г. на форума Russian Energy Week. По думите му става дума за възможността за изграждане на още една тръбопроводна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, предимно европейски, ако имат интерес от това. Този въпрос беше обсъден на 13 октомври на срещата на Путин с турския президент Тайип Ердоган в Астана в кулоарите на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    13 0 Отговор
    Комшиите си плетат кошницата да му мислят послушковците като нас.

    Коментиран от #7

  • 2 Русия..

    13 1 Отговор
    Ако ми заключите вратата,аз ще вляза през прозореца..Щом Турция ще прокарва още тръби,това означава обемни газови потоци на Запад и обемни финансови потоци към Москва,Путин отново спечели гейма..
  • 3 Ако не бяхме

    7 2 Отговор
    си сривали отношенията с Русия, ние можехме да сме газов хъб, но сега ще записваме само негативни резултати и да не ми се бият в гърдите, че са направили тещо голямо политиците, не единственото, което направиха е да ни направят още по-бедни и зависими. Да се хвалиш, че порумаваш газ да 170/кубик,при положение, че ппеди си получавал по 60-70/кубик,си е направо изродщина.

    Коментиран от #4

  • 4 Нищо нямаше да сме

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ако не бяхме":

    Руснака предпочита да даде 100 евро на врага, пред това да даде 5 евро на предателя! За руснака ние сме собственост! А Турция е партньор!
  • 5 Кире Измамникот

    6 0 Отговор
    В България няма руски газ! Само американски, добиват го на Луната и го транспортират в български кратуни отледани в САЩ.
  • 6 нпо агент

    6 0 Отговор
    Русофоби-гросе идиотен, обичат да купуват горива с 30% комисиона, во благо на народа..Сега вече подписан и договор с комишиите за 13 години напред..А можеше България да бъде този хъб и да печели милиарди..но за това трябва да има палитици , а не марионетки ...
  • 7 да да

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Като слушаш нашите продажници все едно сме спечелили формула 1..Гран при на Афганистан..Така изглежда БГ в очите на европейци..най бедни, най корумпирани бързо изчезваща нация..По всички негативни класации на челни места сме..За това с лека ръка отказахме на Русия да плащаме по тяхната схема,много други държави го направиха..е сега ще плащаме за същия газ с надценка..Е няма такъв народ..
  • 8 Мицотакис

    5 0 Отговор
    А Гърчия защо никой не я брои за афъзка
  • 9 Ехаааа

    9 0 Отговор
    Тука имаше едни, които се подиграваха на турски поток....къде сте бе мушмули? Дойде ли време да ходите на колене в нозете на Ердоган? Ще има още и още и още, това е само началото