Last news in Fakti

10 Януари, 2023 19:30 3 968 49

Русия изчислява икономиката от Космоса

  • русия-
  • икономика-
  • бвп-
  • спад-
  • рецесия-
  • централна банка-
  • инфлация-
  • бвп-
  • космос-
  • спътник-
  • сателит

Сателитни снимки позволяват да се компенсира неточността на статистиката, следят добива на нефт, дават прогнози за цената на барела

Русия изчислява икономиката от Космоса - 1
Снимка: Телеграм

Може да звучи невероятно, но руснаците вече умеят да проучват и оценяват икономическия статус от Космоса. И това е самата реалност, а не филм с фантастичен сюжет. Руската компания “Совзонд” е представила нова технология за оценка на икономиката на различни страни по света на базата на експертен анализ на снимки, направени от Космоса. Фотосите от Вселената са в доста големи обеми, правени по различно време с представената съвършена технология, пише вестник “Известия”. Сравнението на космическите снимки

позволява да се направи оценка на промишленото и жилищно строителство, на сеченето на горите, усвояването на селскостопанските площи

и обработването на земята и нивите. Фотосите позволяват да се направи подробно проучване на териториите, от които се добиват полезни изкопаеми. Снимките предоставят подробен анализ на развитието на транспортната и пътната инфраструктура в страните, пояснява изданието. Снимката на земната повърхност от Космоса позволява да се компенсира неточността, допусната при изготвяне на официалната статистика на редица държави, които невинаги са достъпни, където има военни конфликти. В някои държави статистиката нарочно се изопачава и се подават неверни данни с една или друга цел, обяснява заместник-директорът на “Совзонд” Милана Елердова. За сметка на това пък снимките, направени с най-модерна технология от Космоса, са винаги и по всяко време обективни, актуални и са приспособени към автоматизирана обработка, позволяваща да се получи унифициран и обективен краен резултат. Например с помощта на получената информация за темпото на увеличаване на строителните площи с многоетажни и нискоетажни жилищни сгради в произволно взета страна и град

може да се изчисли количеството на жителите

След направените детайлни проучвания експертите могат да изнесат данните и изводите за динамиката на обслужващата инфраструктура, както и за това дали е достатъчна или недостатъчна транспортната, енергетичната и информационната мрежа в изследвания район. По фотосите от космоса също така учените могат да определят дали населението е обезпечено с достатъчни водни и рекреационни ресурси. Възможно е да се определи и степента на натоварване на съответните площи. По същия начин, с помощта на снимките от Космоса може изключително обективно да се определят тенденциите на увеличаване и намаляване на площите, където се добива нефт, както и количествата на отделните разпръснати платформи за нефтодобив в някои страни износителки на петрол. С помощта на новата технология е възможно дори да се прогнозира стойността на барела в перспектива.

Създадената от компанията “Совзонд” система World Evolution оперира дори със снимките от повърхността на планетата Земя, направени от 1980 година насам. По думите на зам. генералния директор Милана Елердова

сървърът съдържа информация за цялата територия на Русия, а това са повече от 17 милиона квадратни километра

и отчита измененията на социално-икономическата структура на Руската Федерация от периода 2000г до ден днешен. “За създаването на продукт за анализ на територията на целия свят ние планираме да привлечем инвеститори. Защото в този случай вече става дума за колосален обем от данни – десетки петабайти – и съответно за глобални изчислителни възможности”, поясни Елердова. По думите ѝ от тази услуга се интересуват доста чуждестранни партньори и инвеститори, но компанията предпочита да привлече за основни партньори руски фирми. Най-интересното е, че новосъздадената програма за космически отчет на икономиките позволява да се изобразяват резултатите както на естествените, така и на техногенните процеси, протичащи от началото на века до ден днешен. От юли 2016 година услугата е достъпна за интернет потребителите в режим онлайн.

Предвид, че Руската федерация следи всичко от Космоса, Русия е доволна, че икономиката ѝ се свива по-малко от очакваното

Руският БВП ще се свие с 4,2% до пролетта, а реалните разполагаеми доходи ще спаднат с 2,8% в сравнение със спадове от съответно 7,8% и 6,8%, наблюдавани преди три месеца.

По-рано министерството предупреди, че икономиката е напът да се свие с повече от 12%, което ще бъде най-значителният спад на икономическото производство след разпадането на Съветския съюз и произтичащата от това криза в средата на 90-те години.

Към момента обаче ведомството прогнозира инфлация в края на 2022 г. от 13,4% и безработица от 4,8% в сравнение с по-ранните му прогнози от съответно 17,5% и 6,7%.

Икономиката на Русия ще се свие по-малко от очакваното и инфлацията няма да бъде толкова висока, колкото прогнозираната, показва доклад на руското Министерство на икономиката, съобщава "Ройтерс".

Ведомството отбелязва, че икономиката се справя със санкциите по-добре, отколкото бяха първоначалните опасения.

Икономиката на страната изпада в рецесия след като Москва изпрати въоръжените си сили в Украйна на 24 февруари, навличайки си радикални западни ограничения върху своя енергиен и финансов сектор, включително замразяване на руски резерви, държани в чужбина. Санкциите принудиха множество западни компании да напуснат страната.

Въпреки това, след като Русия започна своята т.нар. "специална военна операция", спадът се оказва не толкова сериозен, колкото прогнозира Министерството на икономиката в средата на май.

Прогнозите за БВП за 2023 г. обаче са по-песимистични - очакванията са за 2,7% свиване в сравнение с предишната оценка от 0,7%. Това е в съответствие с мнението на Централната банка на Русия, че икономическият спад ще продължи по-дълго, отколкото се смяташе досега.

В доклада си за август Министерството на икономиката не посочва очаквания относно цените на петрола - основният износ на Русия, нито пояснява причините за преразглеждане на своите прогнози.

Предстои прогнозите да бъдат прегледани от бюджетната комисия на правителството и след това от самото правителство.

Това, че Русия изпадна в рецесия в края на миналата година е неоспорим факт!

Икономиката на Русия навлезе в рецесия, тъй като брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 4% още през третото тримесечие на миналата година. Това показва предварителната оценка на националната статистическа агенция Росстат, съобщава "Франс прес".

4-процентно свиване на БВП имаше и през второто тримесечие, тъй като западните санкции са удар за икономиката на Русия.

4-процентният спад на икономическото производство между юли и септември на 2022 година обаче е по-малък от очакваното от много анализатори свиване от 4,5%.

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно.

Същевременно строителството е нараснало с 6,7%, а селското стопанство - с 6,2%.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване, а Русия за последно преживя техническа рецесия в края на 2020 г. и началото на 2021 г., когато светът преминаваше през пандемията от коронавирус.

Руската икономика се представи добре в началото на 2022 г. с 3,5% увеличение на БВП, но началото на офанзивата в Украйна предизвика вълна от санкции от страна на Запада.

Наложените ограничения върху износа и вноса, недостигът на персонал и проблемите с доставката на резервни части натовариха силно руската икономика.

На 8 ноември 2022 година Централната банка прогнозираше, че БВП ще се свие с 3,5% през годината.

Международният валутен фонд и Световната банка изчисляват съответно спад на руския БВП от 3,4% и 4,5%.

По данни на Росстат въпреки свиващата се икономика нивото на безработицата в Русия е 3,9% през септември.

През октомври миналата година Централната банка на Русия запази основната си лихва на 7,5%. За първи път от началото на военната офанзива в Украйна основният лихвен процент остава непроменен.

Централната банка не планира да промени лихвения процент до края на годината, което е знак за "адаптиране" към "новата реалност", заяви нейният управител Елвира Набиулина.

След като Русия беше засегната от западните санкции, банката драстично повиши основния лихвен процент от 9,5% а на 20% в опит да противодейства на инфлацията и да подкрепи рублата.

Какво очаква икономиката на Русия през 2023 година ще кажат сателитите в Космоса.

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    32 44 Отговор
    Космосът допусна руснаците Първи в себе си,краварите ги остави да подсмърчат втори пред Вратата.Случайно ли беше това или намек Отвисоко?

    Коментиран от #7, #15, #17, #40

  • 2 Хахахаха

    35 37 Отговор
    А изчислява ли, че Соледар е все още под украински контрол? Хахахаха.

    Коментиран от #20, #41

  • 3 логично Уотсън

    34 5 Отговор
    На снимките се вижда реалното състояние на икономиката. Кухите пари в банките не играят роля. Тук нали направиха заснемане на богаташките палати от хеликоптер. Разкош и лукс. А бюджета за социални програми все не стига.
  • 4 Гориил

    9 11 Отговор
    Има бързо изграждане на руската орбитална група.
  • 5 Бедуин от Мацква

    24 28 Отговор
    Руснаците нямат място в космоса.
  • 6 Русофил

    27 21 Отговор
    От Космоса руснаците ще гледат как се сриват и разпадат, но няма да направят на земята нищо по въпроса. Руска му работа.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 освен това

    19 17 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    имат в Русия има сериозни разработки в сферата на изкуственния интелект.

    Коментиран от #13

  • 8 Преминаващ оттук

    8 9 Отговор
    Олга радва се, че се появи за да прочета нещо умно в този сайт и то като авторска статия.
  • 9 Алоу,чушкопека..

    30 20 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Русия прати двама българи в Космоса,твоята Америка срина София преди 80 години,коментирай..

    Коментиран от #14, #18

  • 10 раздвоение на личноста

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    Щом не си русофил, защо заблуждаваш хората?

    Коментиран от #47

  • 11 Кажи честно ...

    25 22 Отговор
    :)))) Да бяха изчислили какъв пердах ще яде смешната им армия в Украйна, че да бяха сложили овреме усмирителна риза на Путлер.
    Това са смехории за руски постижения в каквото и да е било. От тази нация алкохолици и садисти нищо не става

    Коментиран от #48

  • 12 Слава Кокаина

    18 4 Отговор
    Ма къв космос ве, они свършиа ракетите летоска. С кво ще връчат до тамъ?
  • 13 бълха в юргана

    20 9 Отговор

    До коментар #7 от "освен това":

    те с естествения интелект само крадат и убиват, а с изкуствения интелект сигурно ще се самоубият!
  • 14 Русофил

    13 18 Отговор

    До коментар #9 от "Алоу,чушкопека..":

    Пратихме българи в Космоса, защото сте руска губерния, ама не си признавате. Управляваме ви, работите за нас, плащате ни данък, даже езикът ни го учехте задължително в училищата. Какво повече - да ви натоварим на корабите и да ви продадем. И това можем, ама никой не иска да ви купи. Така ще бъде като си ги
    избирате руски измекяри.

    Коментиран от #19

  • 15 Вили Месершмидт

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Чекай бате да видиш пропагандата кви филми ще спретни-Юрката ще е афро американец гей ве.
  • 16 Честно казано

    7 2 Отговор
    Цру и световната банка отдавна са ги усвоили тия техники..прост анализ на трафика в Интернет ти стига да разбереш какво се случва с икономиката в реално време
  • 17 Възрожденец

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Това беше СССР - в състава влизаха наистина можещи и мислещи народи, след разпада на СССР са 00 - нищо, застой, понякога пребоядисват нещо съветско и толкова.
  • 18 пенчо бе чети

    10 11 Отговор

    До коментар #9 от "Алоу,чушкопека..":

    прати само един-Георги Иванов, с доста късмет оцеля!

    Коментиран от #21, #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хухуху

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    "Все още",а? Добре че си се сетил..
  • 21 Александър Александров?

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "пенчо бе чети":

    Чувал ли си за него и 1988 година? Вашият Сорос по тъпотия ли си събира тролейбусите?

    Коментиран от #22

  • 22 пенчо бе чети

    7 8 Отговор

    До коментар #21 от "Александър Александров?":

    той беше дубльор/резерва/ на Георги Иванов и никога не е летял!

    Коментиран от #24, #36

  • 23 олкийк

    11 22 Отговор
    Това всички папагали дето са се олигавили и подмокрили по Запада и най вече по кравария, хубаво трябва да го прочетата и ако могат да осмислят. Русия е водеща и номер 1 в света по ядрена енергетика, по космически технологии както се вижда и с оръжията са водещи, което е наука и технологии. Така че папагали, Русия си е добре а българите пак ще измислим чушкопек за 2 чушки. Особено с поклониците на козяк и Запада.

    Коментиран от #27, #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гагарин

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "пенчо бе чети":

    А Рукавишников напълни скафандъра
  • 26 КИТАЕЦ

    7 3 Отговор
    Явно ползват китайски уреди или изработени с нащи компоненти! ХА-ХА-ХА
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    7 7 Отговор
    Не вярвам, казват соросоидите, те даже един тостер не могат да направят...
  • 29 Хахахаха

    12 5 Отговор

    До коментар #23 от "олкийк":

    Да бееее ееее как не се сетихме. Русия е толкова много в космоса, че в самолетите продължават да лепят с тиксо GPS системите, защото рашките системи не те намират на картата! Високотехнологични са.
  • 30 Наблюдател

    19 7 Отговор
    Смях в залата и от зяпачите. Русия открадна от Украинска територия всичко което имаше стойност. Изпразни житните силози от пристанищата / всички са на Азовско море/ . Заграби милиони тонове от сурово и преработено желязо от металургичните комбинати /Украйна е в топ 3, като световен износител на тоя продукт/ Плюс всичко до което успя да се докопа. Това обаче беше до сега. Войната зацикли и победа не се очертава, а съответно няма да има нови кражби. Всичко заграбено като материали отпътува за Китай срещу ДОЛАРИ. Баста. Вече НЯМА. Та за ниския спад в руската икономика ми е думата. Идва весело бъдеще за мужиките, че и мобилизация се вижда на близкия хоризонт.

    Коментиран от #31

  • 31 Да знаеш

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Наблюдател":

    Един минус - за компенсация на плюса, който сам си постави!

    Коментиран от #39

  • 32 007

    11 6 Отговор
    И от космоса и от луната и от северния полюс икономиката им без газа и нефта клони към минус безкрайност!!!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 оня с коня

    14 4 Отговор
    Всеки божи ден Армия от Икономисти,Анализатори,Банкови чиновници и всякакви други от Сорта правят Сводка на Икон състояние на Руската икономика и Перспективите пред нея предвид Санкциите на Запада,Военниште разходи,Негативите от Ковида и всевъзможни други Фактори.Резултатите са ОБЕЗСЪРЧАВАЩИ,ПЕРСПЕКТИВАТА - Тоже нерадостна.И възниква въпроса:С КАКВО ще помогнат Снимките от космоса на Ужасяващата Беднотия и Мизерия в Русия и ще подобрят ли Скотския живот на Масовия Руски Мужик?
  • 35 Българин 🇧🇬

    15 5 Отговор
    Какъв икономически статус ,
    то раша фалира какъв добив ,какви барели, какви пет лева ? рашка потъна в бездната.
  • 36 007

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "пенчо бе чети":

    Пенчо рублофила обаче не чете ако все пак прочете нещо не може да го асимилира с малкото мозъче!🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇧🇬
  • 37 Каква икономика

    11 2 Отговор
    Тея фалираха
  • 38 Му-ха-ха-ха...

    5 0 Отговор
    Му-ха-ха-ха...
  • 39 007

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Да знаеш":

    Аз му го сложих ма нещо кълбото ти е руско или китайско менте и не показва вярно!🇧🇬🇺🇦🇪🇺🇺🇸🇧🇬
  • 40 ТтТ

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Автора да каже от кога американците ползват този метод?
    “Братушките” на бутилка водка стават недостижими!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Развеселен

    10 4 Отговор
    Какво ли не измислят, само и само да не се срине самочувствието на горните руснаци.
    При 11 часови пояса земя да имат по-слаба икономика от Холандия си е постижение!
    Нищо да не правеха, щяха да са по-богати.
    Голяма работа е Путин!

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Рашавия

    8 3 Отговор
    "представената съвършена технология" всъшност се дължи на това че Гугъл обнови сателитните снимки в Гугъл мапс.
    Руснаците явно са записали старите и сега се опитват да внушават че са мноооо напред с космоса.
    Всъщност освен космическият телескоп който откраднаха от германците имат само космис по газа.
    А сателитни снимки се сравняват от както има сателити, преди това по същият начин са сравнявани снимки от телескопите.
    Та кво точно са измислили?
    Поредната руска въздухарщина.
  • 44 сирене

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Развеселен":

    ако 700 млрд БВП повече са ти по-малка икономика, окей.. Сметни сега и връщането на целия дълг на СССР едностранно от Русия и стават над трилион повече. Ама тва между нас да си остане, да не ти накърняваме самочувствието и знанията, най-вече...
  • 45 сирене

    1 3 Отговор

    До коментар #42 от "Развеселен":

    Малко ти е ... Нидерландия (както е правилно да се пише и казва) са на над 62,5% минус спрямо БВП (който е около 1 трилион , докато Русия има около 40 милиярда дълг. Тоест това което си написал са някви твои лични болни фантазии.. ае, със здраве
  • 46 джек

    3 4 Отговор
    За нашите лицемери и предатели никога нещо хубаво положително както за България така и за Русия не трябва да има. Тези недоразвити индивиди предатели са щастливи когато страната им е всичко е лошо когато е да живееш в нея е Ад Западът е " Рай" когото там всичко е приказно. Вие предатели не сте били не сте живя ли там всичко е лъжа и пропаганда там е както в казармата ( предателите няма да разберат защото не са служили) изпълняваш това което ти е казано , твоето мнение,знания, на никой не са нужни ще ги пазиш за себе си
  • 47 А дали

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "раздвоение на личноста":

    знае какво е русофил и какво русофоб?Едва ли,просто си плямпа на воля
  • 48 Овцата е

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кажи честно ...":

    просто животно,затова все някой трябва да и показва пътя.Та и на тебе все някой трябва да ти отваря очите,но овцата в случая има предимство кара си живота и не се занимава с непонятни за нея политики
  • 49 Ботьов

    1 1 Отговор
    Русия изчислява на макя си перката!