14 Януари, 2023 22:21 1 597 5

Над 17 млн. тона зърно са изнесени през Черноморския зърнен коридор

  • русия-
  • украйна-
  • турция-
  • зърнен коридор-
  • данни

Досега най-малко 643 кораба, натоварени със зърно, са напуснали украинските пристанища

Над 17 млн. тона зърно са изнесени през Черноморския зърнен коридор - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 17 млн. тона зърно са били изнесени през Черноморския зърнен коридор, за чието изграждане Турция помогна миналата година в опит да се предотврати потенциална продоволствена криза в условията на руско-украинската война, се съобщава в официално изявление, цитирано от БНР.

Превозът на зърно от украинските пристанища продължава безопасно, както е планирано, заяви турското министерство на националната отбрана.

Според изявлението, досега най-малко 643 кораба, натоварени със зърно, са напуснали украинските пристанища.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гражданин

    11 2 Отговор
    Те излязоха,но къде отидоха?!!Като изключим договорената част от зърното,която си е по договор за турската страна,огромна част от останалото зърно вместо да отиде за бедстващите африкански държави,каквато уж беше благородната цел просто случайно се разтовари на американски,английски,холандски,белгийски и немски пристанища.Който не вярва,нека отвори официалната статистика,публикувана от ООН по въпроса.Изводите ги оставям за трезвомислещите.
  • 2 Помак

    8 2 Отговор
    ..Благодарение на Русия !
  • 3 Сатана Z

    14 2 Отговор
    Амуджите взимаха по 30% от товара на всеки кораб като част от сделката,която те уредиха.
    Укро износът на зърно никога не е било решаващ фактор за дефицит на пазара.С него или без него—все тая.В момента Укрите изключват електричеството на собсвения си народ посред зима за да го изнасят в Полша и други държави ,а печалбите отиват в банковите сметки на нациския режим.

    Z

    Коментиран от #4

  • 4 оня с коня

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    В това което си написал няма и 1 дума вярна,ето ги и реалните факти:1/Зърнената сделка НЕ Е между Украйна и Русия,а между Русия и Запада,като Турция бе в ролята на Посредник на добра воля.А условията бяха и са Украйна да изнася безпрепятствено Пшеница,а на Русия да бъде позволено да Акустира Корабите си със Пшеница на Западни пристанища без което Руският износ щеше да е почти невъзможен.2/Украйна е НА 5-ТО МЯСТО в Света по износ на Пшеница с 10 млн тона годишно,пред нея са само САЩ,Канада и Русия която е на 1-во място със 17 млн тона.Ако смяташ че 10млн тона Пшеница/Слънчоглед и царевица - отделно/ не определят Украйна като един от Световните фактори за Ценообразуването на Зърно,проблема си е твой.3/Украйна изключва периодично Тока си НЕ за даго изнася,а за да предпази Важните си Енергийни инсталации от Ракетните удари на Русия.И така:Можеш да се САМОЛЪНГОТИШ колкото си искаш,но защо се опитваш да лъжеш По-умните от тебе?
  • 5 плюс минус

    6 0 Отговор
    Още от лятото на 2022 година в родния ми град е засилен графикът на тирове и цистерни предимно с украински номера и около 2000 камиони дневно преминават българо-румънската граница.
    Булевард "България", водещ към Дунав мост, пресича града в южната му част и въздухът трови русенци.
    В много държави около такива натоварени градски пътища има построени защитни прозрачни прегради,
    а у нас НЯМА.
    Друг многогодишен проблем е, че пътят от и към града е много тесен и движението по него е натоварено и опасно.
    Аман от некадърни управляващи!