Last news in Fakti

16 Януари, 2023 21:24 2 514 3

Компании се готвят да направят най-голямото увеличение на заплатите от 26 години насам

  • япония-
  • йена-
  • заплата-
  • инфлация

През 2022 г. цените на едро в Япония са се повишили средно с 9,7 на сто спрямо предходната година, достигайки рекордно високо ниво

Компании се готвят да направят най-голямото увеличение на заплатите от 26 години насам  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едрият японски бизнес вероятно ще предложи на служителите си най-големите увеличения на възнагражденията им от 26 години, сочи най-новото проучване на "Джапан Икономик Рисърч Сентър" (Japan Economic Research Center - JERC). Това би подкрепило целите на властите в Токио да постигнат устойчив растеж на заплатите, както и да стимулират местния икономически растеж, воден от частния сектор, съобщи БТА.

Според резултатите от изследването големите японски компании ще предложат на служителите си средно увеличение на заплатите от 2,85 на сто през финансовата 2023 г., започваща в началото на април. Ако бъдат реализирани тези планове, това ще бъде най-голямото увеличение на заплатите от 1997 г., когато Япония бе изправена пред тежка дефлация и "загубени десетилетия" на стагнация.

Японските политици настояват предпазливите местни фирми да ускорят растежа на възнагражденията по време на наблюдаваните отблизо годишни пролетни разговори между бизнес ръководителите и служителите, които приключват около средата на март.

Въпреки че темпът на японската инфлация сега е доста над целевите нива на Японската централна банка от 2 на сто, според политиците тя се дължи най-вече на разходите за поскъпналите суровини и енергия.

Според прогнозата на JERC големите компании в страната ще предложат на персонала си повишение на заплатите с 2,85 на сто, което включва 1,08 на сто ръст на основните заплати и 1,78 на сто на допълнителните възнаграждения, давани на основата на трудовия стаж на служителя.

Правителството на премиера Фумио Кишида призова компаниите да предложат годишно увеличение на заплатите с 3 на сто, докато най-голямата конфедерация на профсъюзите в Япония, известна като "Ренго" (Rengo), призова за увеличение на заплатите в размер на 5 на сто.

Устойчивата инфлация, водеща до ръст на заплатите, може да проправи пътя пред Японската централна банка да прекрати политиката си на масивни парични стимули, въпреки че управителят ѝ Харухико Курода многократно е казвал, че би било твърде рано за подобна стъпка, докато инфлацията не покаже признаци на нормализиране.

Миналата година при преговорите за възнагражденията големите японски компании предложиха средно увеличение на заплатите с 2,2 на сто, което представляваше най-голямото нарастване от четири години.

Същевременно Японската централна банка съобщи днес, че цените на едро в страната са се повишили с повече от очакваното през декември.

Корпоративния индекс на цените на стоките (CGPI), измерващ цените, с които компаниите се таксуват една друга за своите стоки, е отчел ръст на цените на едро с 10,2 на сто през декември на годишна основа, като надхвърли средната пазарна прогноза, според която увеличението трябваше да бъде 9,5 на сто, показват данни на Японската централна банка. През ноември инфлацията на едро бе ревизирана нагоре до 9,7 на сто.

Докато цените на суровините в световен мащаб се понижиха, компаниите продължиха да прехвърлят предишните си увеличения на разходите за материали към стойността на продуктите, обясни официален представител на централната банка.

Базираният на йената индекс на вносните цени се е повишил с 22,8 на сто през декември спрямо година по-рано, забавяйки се от ноемврийският ръст с 28 на сто, което сигнализира, че неотдавнашното рязко покачване на японската валута помага за смекчаване на разходите за внос на горива и суровини.

През 2022 г. цените на едро в Япония са се повишили средно с 9,7 на сто спрямо предходната година, достигайки рекордно високо ниво.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    7 0 Отговор
    Япония...
    Не дават никаква информация обаче за напълно роботизирани я град на Тойота, който е образец за ,,глобалния елит,, за бедещето на човечеството, където хората се представят като наблюдавани морски свинчета...
    Вижте, че и в Шотландия се въвеждат с ,,пухкави,, думи ,,двадесет минутни,, квартали, които няма да можете свободно да напускате.., няма да имате възможност да посещавате дори роднините си ,ако живеят извън тях...
    БИГ БРАДЪР, що мислите пуснаха този формат?
    Събуждайте се, неинформираността и невежеството е смъртоносно..
  • 2 Гоуст

    4 0 Отговор
    А в БГ заплатите се вдигат с 10% през година и все са малки. Нещо е сбъркано и се чудя къде или в БГ или в Япония.
  • 3 Цените в магазина в пъти, а

    4 0 Отговор
    Колосално 2,85%!!! Това като се има в предвид, че 30 години е 0%. Твърдо евреите са произлезли от японци.