Last news in Fakti

3 Септември, 2013 16:26 1 725 1

ГЕРБ и служебното правителство са платили над 7.5 млн. лв. на консултанта за Белене

  • герб-
  • служебно правителство-
  • 7,5 млн. лв.-
  • консултанта-
  • белене

За случая ще бъде сезирана прокуратурата

Кабинетът на Борисов и служебният кабинет на Марин Райков са правили плащания по АЕЦ „Белене“, въпреки решенията на Министерския съвет и на Народното събрание за спиране на проекта. Инженер-консултантът по АЕЦ "Белене" "Уорли Парсънс" е фактурирал към Националната електрическа компания над 7.5 млн. лева. Плащанията са извършени между септември 2012 г. и 29 май 2013 г. и са по три фактури за "нормален труд и нормални разходи".Това съобщиха председателите на инициативните комитети, които се обявиха срещу рестарта на проекта „Белене“ - Мария Капон, лидер на Единна народна партия, Иван Иванов от ДСБ и Петко Ковачев от „Зелените“.

Проектът беше спрян през март 2012 г. от Народното събрание, а през февруари тази година, след референдума, спирането беше потвърдено.

„За нас беше огромна и неприятна изненада да открием поредното свидетелство за политическо двуличие. За нас не е изненада, че бившият президент Първанов апелира за рестарта на пагубния за България проект, нито че близките на Симеон Сакскобургготски среди настояват за същото. Голямата изненада дойде от факта, че кабинетът на Бойко Борисов е продължил до последно плащанията към консултанта на проекта „Белене“, въпреки, че в един много късен момент тогавашният премиер каза три пъти: „Не!“ на този проект“, заяви Мария Капон.

Мария Капон показа три фактури. Първата, от 10 септември 2012 г., е на стойност над 2.8 млн. лева. Втората е в седмицата след провеждане на референдума - от 4 февруари 2013 г. - за 520 000 лв. Третата е за над 4 млн. лв. и е от 29 май 2013 г. - последният работен ден на служебния кабинет и деня на клетва на новото правителство. Фактурите са на обща стойност над 7,5 млн. лв.

„За всеки нормален човек възниква въпросът защо, след като проектът е спрян, продължава да се плаща на неговия консултант? Какво означава написаното във фактурите понятие „нормален труд“? Как от ГЕРБ и президентът Плевнелиев, който назначи служебния кабинет, ще обяснят драматичното разминаване между думи и дела“, попитаха председателите на трите инициативни комитета.

„Пътят на парите показва връзката между уж различни управления, но в защита на един и същ корпоративен интерес. Очакваме отговори и от Борисов, и от Плевнелиев, защото истината е важна за всички“, категорична беше Мария Капон, председател на Единна народна партия. Искаме да знаем и вървят ли все още плащания с одобрението на министър Драгомир Стойнев“, допълни още лидерът на ЕНП.

Иван Иванов от ДСБ подчерта, че не се спазва и Конституцията, защото, съгласно нея, законите и решенията на Народното събрание са задължителни за всички. „Може ли България да се нарече правова държава, когато една от най-големите държавни фирми – НЕК – не спазва две последователни решения на Народното събрание“, попита Иван Иванов.

Трите инициативни комитета ще сезират Прокуратурата, за да бъде изяснена не само законосъобразността, но и на целесъобразността на тези плащания, съобщиха още участниците в днешната пресконференция.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Krasimir Djambazov

    0 0 Отговор
    как може така вкараите ги в затвора които е потписал за парите а този които ги е взел го усадете тои е тяхен човек по не единпат вкараите депотат в затвора и народа ще бде с вас