Last news in Fakti

4 Септември, 2013 19:24 2 610 0

Такса смет скача с 30-40%, ако не се замрази таксата за депониране, алармира НСОРБ

  • такса-
  • смет-
  • общини

Преживяхме рязък скок, вдигнахме такса

 

Има опасност догодина такса смет да скочи с 30-40 процента в част от общините, ако не бъде замразен размерът на т.нар. наказателна такса за депониране. За това алармира в ефира на Дарик изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

Тя обясни, че след като тази година таксата за депониране е била повишена от 3 лева на 15 лева за тон боклук, за догодина действащата наредбата предвиждала санкцията да стане 35 лева на тон. Затова и от сдружението призовават за замразяване на размера на тази такса до 2016 г. и за промяна в Закона за управление на отпадъците.

Този отдавна скроен Закон за управление на отпадъците даде възможност на двама министри с наредби да удвояват и утрояват размера на тази така наречена наказателна такса „депониране", каза Чавдарова. Тя поясни, че идеята преди години е била, че тази такса да мотивира кметовете да намалят количествата отпадъци, които возят за депониране. „Но въпросът с преработката е въпрос на пазар, мощности и на друг тип отношение. Не само на санкции", категорична е Чавдарова.

Преживяхме рязък скок, вдигнахме такса "депониране" по наредбата от 3 лв. на тон на 15 лева на тон, което общините трудно преглътнаха и това породи много голямо напрежение, каза изпълнителният директор на НСОРБ. Сега по новата наредба, която новото правителство и новият министър не смятат да променят, се предвижда такса "депониране" от 15 лв на тон да стане 35 лева на тон, каза още Гинка Чавдарова и допълни, че няма кой да плати тези пари, а общините не могат да намалят количествата боклук за депониране, „освен ако не започнем някъде тайно да го ровим и водим в нарушение на всички правила".

На въпрос това с колко би повишило такса смет, Чавдарова коментира, че ще е различно за различните общините, но не по-малко от 30-40 на сто.

Предложението на общините е било такса „депониране" да се замрази на 15 лева на тон, което е сложно за тях, но да стои като санкция и натиск, до провеждането на всички мерки по новата оперативна програма или до 2016 година и след това да се мисли по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА