Last news in Fakti

29 Март, 2023 15:42 1 725 15

От 9 до 12 лв. излиза от фермата живото агнешко

  • месо-
  • агнешко-
  • великден

Агнета до 30 кг се продават за 12 лв.  живо тегло

От 9 до 12 лв. излиза от фермата живото агнешко - 1
Снимка: БГНЕС

На цени от 9 до 12 лв. излиза от фермата живото агнешко месо две седмици преди Великден, показа проверка на "Марица".

Стопаните правят списъци с мераклии да се сдобият с прясно агнешко и за двата празника - Великден и Гергьовден. 70 души чакат да купят от кошарата на Стоян Лучев в Кърнаре за празниците, като записването продължава. Той и синът му се грижат за 360 овце, ще продават тази година килограм живо тегло за 9,50-10 лева. Това е с 1,50 -2 лева повече от миналата година, а причината е поскъпването на концентрирания фураж и други разходи.

Търговци на едро вече са купили 120 агнета от Лучеви, като се очаква да ги продадат след това в магазина на 20 лева, а магазинът ще ги предложи на поне 25 лева, пресмята животновъдът, който от 20 години се занимава с отглеждането на животни.

Според Лучев цената на агнешкото може да падне, ако пазарът ни се окаже залят от внос от Македония, Румъния или от Гърция. Засега обаче българите предпочитат прясното българско агнешко. За разлика от други години, когато този вид месо се купуваше предимно за празниците и не се търсеше през другото време, тъй като българинът предпочиташе свинско и пилешко, сега се купува почти целогодишно. Пик в търсенето има и на овче месо за курбани.

"Хората поръчват и купуват от фермите, колят и затварят в буркани и консерви, защото в магазина е скъпо, а и химията в тях ги притеснява", разказа пред "Марица" фермерът. И обясни, че стадото си храни не с гранули, а само с царевица и люцерна. А най-търсени от клиентите са агнета между 20 и 30 кг живо тегло.

По 9 лв. върви живото тегло на агнешкото на едро, на дребно го даваме с 1 лв. по- скъпо, коментира Павлина Христова. Фермата ѝ в харманлийското с.- Българин работи предимно с кланици в региона.

Агнета до 30 кг се продават за 12 лв. живо тегло. Търсенето е голямо, работя предимно с дългогодишни клиенти, коментира животновъдът Здравко Узунов, който отглежда над 2000 овце и агнета.

Спрямо миналата година цената на живото тегло на агнешкото е скочила с 2 лв. Неизбежно е, фуражът поскъпна с 35-40 ст. , скочиха и други разходи, коментират фермерите.

В магазинните в Хасково агнешкото се търгува на цени от 22 до 24 лв. Във веригите цената с 2-3 лв. по- ниска, показа още проверката ни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    15 1 Отговор
    Живи агнешко няма, има живо агне, има и живо тегло
  • 2 Теле

    6 6 Отговор
    16-18лв е вече цената от фермите на живо тегло

    Коментиран от #13, #15

  • 3 великденска примоция

    9 3 Отговор
    и в магазина почва от 40

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пенсионер

    13 2 Отговор
    Май..ната му на агнешкото. Да си го ядат живо !
  • 6 Гаглей

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "великденска примоция":

    Направи си бизнес тогава, гризни си и ти от коала
  • 7 обективен

    16 1 Отговор
    Да ви имам проблема ако е само с агнешко то месо, защото аз това месо не го консумирам. Гледайте се само на какво е за приличала цялата ни територия във всички сфери. Пчеларите полудяха и озверяха за пари, а политиците и за власт, а народа псетата го ръфат от всякъде
  • 8 Ъхъъ

    12 2 Отговор
    И кво ме интересува мен живото тегло ? Ще го ям а няма да го @ба
  • 9 Стенли

    11 2 Отговор
    Да си го ядат аз като по прост ще набивам свински пържоли с червено винце
  • 10 гост

    9 0 Отговор
    Купувайте от фермата - барабар с рога и копита! После един ченгел пред входа - дране, кормене ....

    Коментиран от #14

  • 11 Реалист

    12 0 Отговор
    Да вкарат 10 000 агнета внос та да ядем евтино месо:) как на румънците им излиза по евтино отглеждането, те да не живеят в космоса?
  • 12 Тома

    8 1 Отговор
    И този великден ще си хапнем свинска вратна пържола на барбекю.Хем евтино хем гуд
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 И кое е смешното

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    или интересното лично да си го ко..лнеш одереш изчистиш, и изпечеш? Не пред входа естествено и да нямаш къде все ще намериш дърво до рекаппоточе............................. От магазина незнайно от какво се споминало и преди колко години, не мерси!!!
  • 15 И кэде е тая ферма

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    на кака Кури синчето, да не е отворило някоя в Манхатън за комуняги милионер???? и ДА НЕ Е ВЕЧЕ 180 ЛВ. ЖИВО????