Last news in Fakti

4 Април, 2023 07:35 2 010 16

Източноевропейските държави срещу негативните последици от вноса на украинско зърно

  • украйна-
  • зърно-
  • европа

Те излязоха с общо предложение към Европейската комисия

Източноевропейските държави срещу негативните последици от вноса на украинско зърно - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерите на Румъния, България, Унгария, Полша и Словакия изпратиха съвместно писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което се предлагат мерки за премахване на негативните последици за европейския пазар в резултат на значителния внос на украински зърно.

„Ние сме отговорни към румънските фермери и постоянно търсим решения за непрекъснатото развитие на румънското земеделие“, написа ръководителят на румънското правителство Николае Чука в своя профил във Facebook. „Следователно аз подписах заедно с колеги от България, Унгария, Словакия и Полша съвместно писмо до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което се предлагат редица мерки за намаляване на изкривяванията на пазара в резултат на масовия внос на украинско зърно.

Румънският премиер уточни, че писмото предлага да се увеличи размерът на европейските компенсационни фондове за фермерите и да се предвиди възможност тези средства да се използват за насочване на украинския износ към Африка и Близкия изток. По този начин ще се осигури финансова подкрепа за развитието на транспортната инфраструктура в страните, подписали писмото, както и операторите на пазара, които се нуждаят от допълнителни превозни средства.

Други предложени мерки включват търсене на решение от страна на ЕС, заедно със Световната програма за прехрана, за закупуване на украински зърна, така че да не остават в ЕС, ускоряване на процеса на подпомагане на европейските фермери и създаване на автоматични механизми за подпомагане фермери от засегнатите региони. Европейската комисия трябва да вземе предвид и възможността за връщане към събирането на митата върху вноса от Украйна, която в момента е освободена от тях, пише румънският премиер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало заглавието

    26 1 Отговор
    Държани, държави, или държанки? Май е последното ...

    Коментиран от #3

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 1 Отговор
    Ама оу‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ало заглавието":

    Едната грешка я оправи !
    Ама втората - едва ли ‼️
  • 4 Тити

    17 8 Отговор
    Ако внасяха петрол и газ по 20$ пак щеше да е негативно? Негативно е за нашите зърнати които искат да ни продават продукцията си на завишени цени.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 8 Отговор
    Румъния, България, Унгария, Полша и Словакия
    НЕ СА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ‼️

    Коментиран от #14

  • 6 СталиН

    34 3 Отговор
    Продължавайте да викате Слава на Украйна
  • 7 Асххх

    20 7 Отговор
    Заради 5 богати и мързеливи зърнари ще вдигнете цената на всичко.Като искат да печелят да садят домати.Защо ще им купувам Бентлита?
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 5 Отговор
    Централна Европа е Беларус❗
    Чудно как западно от нея държави са обявени за източни 🤔🤔🤔🤔
    Манипулация в действие 😉
  • 9 Пенкелер

    33 4 Отговор
    Докато не бъдат наложени жестоки санкци на режима в Киев нищо няма да се промени! Незабавно спиране на финансирането на нацисткия режим, спиране на всякакви военни доставки и политическа изолация! Помощ да се оказва само на обикновените украинци, които страдат от този режим, а на всички богати укаински баровци, които киснат и наглеят из Европа да им бъдат прекратени визите да се връщат и да си оправят държавата. Само Олипийския комитет има смелостта да каже нещата, каквито са и да постави зеления нахалник на място!
  • 10 Теле

    13 3 Отговор
    Отговор : глейте си работата нещастници, вие искахте да сте в ЕС
  • 11 Перо

    23 2 Отговор
    Русия даде коридор за износ на украинско зърно за бедните страни от Африка и Азия, но те нямат пари за плащане и ЕС незаконно наводни Източна Европа с продукция, само и само да се подпомогне ционисткия режим в Киев, без оглед на фалитите и негативните, тежки последици за БГ и другите производители от Източно-европейските страни!
  • 12 права линия

    10 2 Отговор
    Няма негативни последици! Те грешат. ЕС знае по-добре, кое е добре! Партийната линия ( на евро-либералите) е единствената права линия!
  • 13 Калитко

    8 1 Отговор
    Наближава- ще се сетят, че са впрегнати да наливат вода в чужда мелница....
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    😀😀😀😀
    Доста хора НЕ са наясно с географията,
    ама смело шляпат без да ГО знаят
    😀😀😀😀
  • 15 Урсула

    2 0 Отговор
    Ще ми пр...те на п...та.
  • 16 случаен

    0 0 Отговор
    това зърно нали за африка щеше да е,що ще в европа,че и у нас,нали изнасяме,значи няма нужда от внос,или е бартер жито за оръжие