20 Септември, 2013 13:10 2 179 2

БСП пуска аванта за неплащане на тока

  • ток-
  • прекъсване-
  • енергетика

Таксата за повторно включване се отменя и повече няма да се плаща

.Ден след отчета на премиера Пламен Орешарски за 100-те дни на кабинета БСП внесе в парламента законпроект, който забранява спирането на тока заради забавено плащане на сметки в делничен ден, предшестващ почивен или празничен.

Промените в Закона за енергетиката предвиждат три дни предварително да бъде информиран клиентът за спиране на тока. Добавя се условие да има доказуемост на последователността на неплащане, тоест да са две или повече неплатени сметки или общият дълг да е по-голям от половин минимална работна заплата, тоест повече от 155 лв.

Само тогава може да се пристъпи към спиране. Таксата за повторно включване се отменя и повече няма да се плаща.

Очаква се законопроектът да влезе на първо четене в пленарна зала другата седмица и да бъде приет на второ четене до края на октомври.

Депутатът от БСП Явор Куюмджиев  беше категоричен в кулоарите на Народното събрание, че по този начин се стимулира неплащането на сметки и се поощрява малцинствата да не плащат, а всички останали ще им плащат сметките.

Депутатът от левицата опроверга и друга теза, че няма да нараснат цените на електричеството с промените в Закона за енергетиката.

„Несъстоятелна е тезата, че цените на електричеството щели да нараснат заради увеличените разходи, защото голяма част от тези мерки не предизвикват допълнителни разходи или те са толкова малки, че са пренебрежими спрямо оборота и печалбата на дружествата, особено на фона на гарантираните им печалби от държавата”, посочи Куюмджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    Еваларка!
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Браво, най сетне да видим ,че нещо се прави и за нас.Бойко само магистрали за чужденците правеше а Орешарски мисли за хората!