Last news in Fakti

20 Септември, 2013 14:58 2 741 0

КЗК наложи санкция за имитация на фирма и търговска марка на пазара на оръжие

  • кзк-
  • наложи-
  • санкция-
  • имитация-
  • фирма-
  • пазара-
  • оръжие

Глобата е в размер на 18 080 лв.

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ установи извършено нарушение от страна на „АРМС” ЕООД  и наложи имуществена санкция в размер на 4 % от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2012 година, равняващи се на 18 080  лв., съобщиха от комисията.

Ответното дружество е конкурент на молителя в производството „АРМС-БГ” ООД на пазара на търговия на дребно с огнестрелни, газови, хладни оръжия, боеприпаси и др.

„АРМС” ЕООД е вписано в търговския регистър на 03.12.2010 г., със сходна фирма и конкурентна дейност на същия специфичен пазар, повече от седем месеца след регистрирането на дружеството на молителя. Под наименованието „АРМС” ответникът реално упражнява конкурентна дейност и се подписва, рекламира дейността си и развива конкурентен сайт.

КЗК счита, че съвпадението при използването на думата „АРМС” не е случайно, тъй като към момента на регистрация на ответното дружество, молителят е регистриран и осъществява активна търговска дейност чрез магазин и интернет сайт. Според представените доказателства – фактури, справки за извършени продажби, реклами - фирмата на молителя и предлаганите от нея стоки и услуги вече са известни и с утвърдена репутация на съответния пазар.

Комисията е на мнение, че търговецът „АРМС” ЕООД е бил длъжен да избере такова наименование, което да го разграничи и индивидуализира от неговия конкурент. Сходството в наименованията на фирмите създава реална опасност от заблуда на потребителите относно правния субект, като по този начин е в състояние да доведе до увреждане на интереса на молителя.

КЗК също така констатира идентичност между регистрираната словна търговска марка на молителя „ARMS-BG” и използвания от ответното дружество знак „ARMS.BG”. В случая търговската марка и имитиращия знак са изписани с близки по вид шрифтове и големи букви на основен черен цвят. Тази идентичност дава възможност за свързване на използвания от ответника знак с регистрираната марка и допълнително объркване у клиентите относно истинския  търговец.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА