Last news in Fakti

25 Април, 2023 11:12 2 056 15

Икономист: Еврозоната най-рано след 5-7 години

  • инфлация-
  • доходи-
  • бюджет-
  • еврозона

Има достатъчно буфери за балансиране на бюджета

Икономист: Еврозоната най-рано след 5-7 години - 1
Снимка: БГНЕС

"1,8% - това е оптимистичният вариант за ръста на икономиката. БНБ например прогнозира 0,4% ръст. Това е позитивен реалистичен вариант. Има и варианти с рецесия, които са още по-страшни. Това, което показва правителството, не е най-страшното нещо."

Това каза в интервю за БНР икономистът Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Залага се нов, рекорден за България дълг, а по-важният въпрос е дали ще можем да вземем пари назаем, има ли откъде. Само преди няколко месеца Великобритания, шестата икономика в света, не можа да вземе дълг на пазарите и се наложи централната банка да прави извънредна операция, която не е правена десетилетия, обясни икономистът.

"Всякакви сценарии са възможни. Все още сме в полето на сценариите. Самият бюджет и план. В момента имаме план за план. В момента по-скоро сме в полето на обсъждане на вариант – един по-страшен, друг по-страшен, но все ни бягат по-важните неща", коментира Васил Караиванов в предаването "Преди всички".

"Парите за капиталови инвестиции ще зависят от пакет закони, които Народното събрание трябва да приеме – за ПВУ. Първият транш дойде, но следващите траншове са заложник на работата на Народното събрание", посочи той.

Според него в момента сме изправени пред дилемата дали да имаме тежка година, а след това да имаме "що-годе нетежки години, да има относително стабилна финансова дисциплина", или "да допуснем големия дефицит – било 6,4%, било по-голям процент, може да скокне и на 7, и на 8".

При голям дефицит тази година няма да имаме наказания от ЕК, но "тръгва инерция, от която много трудно можем да се върнем". Допълнително ще има и санкции от ЕК и ще намалеят парите от фондовете, предупреди експертът.

При връщане на стандартната ставка на ДДС от 20% за всички и за всичко, това няма да е достатъчно, добави Караиванов. Ако депутатите не желаят да вдиган данъци, трябва да се режат разходи, поясни той. Според него следва да отпадне увеличението на пенсиите от 1 юли.

"Еврозоната най-рано след 5-6-7 години, ако въобще", подчерта той, запитан колко се отдалечаваме от еврозоната с настоящия бюджетен дефицит.

Отдавна е изтекло времето на преференциалните данъци, категоричен е преподавателят.

Трябва да се прецизират и разгледат отново както приходната, така и разходната част на бюджета, заяви пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тя изрази категорична позиция срещу орязване на доходите.

"Има достатъчно буфери за балансиране на бюджета. Първо трябва да говорим за увеличаване на приходната част, а да не пипаме разходната част за перото "работни заплати". Да се орязват пенсии и работни заплати е недопустимо. Ще се създаде напрежение и сериозни сътресения в секторите."

Само България и Унгария са с 10% данък печалба, в ЕС се подготвя директива, която препоръчва корпоративният данък да е минимум 15%, отбеляза синдикалният експерт.

Ако се увеличи данък печалба, могат да дойдат повече от 2,5 милиарда приходи, смята Иванова.

"Напълно отричаме вариант 22%, по този начин ще бъдат натоварени крайните потребители", изтъкна тя относно предложението да се вдигне ДДС.

Чака ни тежка година, обобщи Виолета Иванова.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 15 Отговор
    След 5-7 години ще сте вече отдавна свиканли с рублите/лирите.

    Коментиран от #2

  • 2 ей гламва омовец

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    а ти ще свикнеш с албанските леки
  • 3 Клаус Швааб

    12 3 Отговор
    Тъкмо за цифровото заробващо евро.
  • 4 Софийски

    12 15 Отговор
    Радефф ни разката мамата, зелен чорап и руска пАдлога

    Коментиран от #14

  • 5 Пор Чвор

    15 8 Отговор
    само така, когато подаряваме половин милиард на Украйна - всички аплодират. А сега идва време да платите сметката
  • 6 А ръстът на борчовете?

    6 1 Отговор
    Колко % е оптимистично?
  • 7 българин

    8 0 Отговор
    Професори, генерали, икономисти - нещавени свински цървули.
  • 8 Механик

    17 3 Отговор
    Еврозоната приключи. До 5-7 години, я камилата, я камиларя.
  • 9 Апостол Апостоловс

    4 9 Отговор
    Щом този псевдоучен кретен преподава в университет, мислете какви икономисти ще се пръкнат след него.Посредствен и зависим русофил!
  • 10 Чудесно!

    6 3 Отговор
    То дотогава няма да я има!!
  • 11 а не

    4 2 Отговор
    5-7 е много скоро. 2043 е по-реалистично. Все пак предстоящия референдум по въпроса ще бъде успешен и там е заложена такава дата (като най-ранна).
  • 12 Аз Кочо

    0 4 Отговор
    То ние и за европейският съюз не сме. Ако Кунева не беше затворил 4 реактора още стяхме да сме руска губерния
  • 13 Възраждане

    1 0 Отговор
    да не сте братовчеди с тях ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Крокодил

    1 0 Отговор
    Докато ни приемат в еврозоната, ще сме изпаднали в във афрозоната