2 Май, 2023 13:44 2 255 13

Ще изпадне ли България от топ 5 на световните производители на олио?

  • олио-
  • българия-
  • производство

Едва 1/8 от произведения у нас слънчоглед е предназначен за вътрешния пазар

Ще изпадне ли България от топ 5 на световните производители на олио? - 1
Снимка: БГНЕС

Само преди дни - на 29 април, българският министър на земеделието Явор Гечев коментира, че има уговорка през тази седмица да се види със земеделския министър на Украйна. Една от темите, по които българският и украинският земеделски министри ще говорят е темата за слънчогледовото олио, обобщи БНР.

От 24 април до края на юни у нас беше въведена забрана за внос на земеделски стоки от Украйна, сред които зърно и слънчоглед.

Тази забрана трябва да отпадне, каза за Радио Варна Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. В позиция, компаниите - преработватели обявиха, че са заплашени от свиване на дейността и дори фалит.

Трябва да се отчитат интересите на всички сектори в икономиката, каза Янев.

Причините са няколко.

Основната сред тях е, че преработвателите на масла не могат да осигурят и натоварят мощностите си само със слънчогледа, произведен в България. Средногодишно, у нас се произвеждат около 2 млн. т. слънчоглед, от които едва около 250 хил. т. или 1/8 са за българския пазар. Останалото количество отива за износ.

Мощностите на преработвателите - за олио, шрот и белене на семена са за над 3 млн. т., което означава, че и преди войната в Украйна у нас е внасяно голямо количество слънчоглед, уточни Яни Янев.

Ако забраната остане, заради липсата на суровина, производителите на олио са заплашени от риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори. България е страната, която в Източна Европа разполага с най-големите производствени мощности за производство на олио и шрот. Дори и в момента, мощностите на преработвателите са свити с около 30 на сто.

И още.

В района на Черно море се произвежда около 75% от световното производство на слънчоглед.

България е топ 5 държавите в света по производство на олио. Една такава забрана ще означава, че ще загубим позициите си и като държава производител, и като сектор от икономиката. По данни на националната статистика. през 2021 г. България е била на трето място в света по износ на слънчогледово олио. В абсолютни цифри това прави приходи за 690 млн. щатски долара. Страната ни неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път преди две години влиза и в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед. Те произвеждат над половината световното производство.Почти 70 на сто от експорта на слънчогледово олио се държи от двете страни. Ние сме поставени в ситуация, в която се конкурираме в Черно море с най-големите производители и преработватели на слънчоглед, заяви Янев.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чернобилски демократичен шарлан

    14 4 Отговор
    дреме ми - при тия цени да изпада
  • 2 квя

    18 1 Отговор
    Странно, защо заплатите не отговарят на продажбите?
  • 3 ГУМЕН КРАДЕВ

    11 3 Отговор
    Да бе ! Те затова " Бунге " избягаха в Румъния и после българска Калиакра , ама от Румъния , първа преса , втора преса , пета преса , те си гледат интереса а на българите - ако им хареса ! И на Доган му падна феса !
  • 4 Дуньо простия

    7 3 Отговор
    За изпадане не знам какво да кажа, ама цените ни са много стабилни. Няма начин да паднат, еле пък да изпаднат.
  • 5 България

    8 1 Отговор
    Ще изпадне отвсякъде за мое голямо съжаление
    С тия инсценирани атентати инсценирани избори
    Иснценирани депутати игака нататък
  • 6 скъпо

    8 1 Отговор
    Ама сме най-горе по цена
  • 7 Одит

    11 2 Отговор
    Мръсни спекуланти! Избиват цената на олиото с два пъти по високи цени в България за да го изнасят евтино!
    Изнесете си фабриките в Украйна и там произвеждайте!
  • 8 БеГемот

    3 1 Отговор
    В България продава ли се първа преса или не?!
  • 9 данъчен

    10 2 Отговор
    защо не видите какво е качеството на това олио пълно менте и два лева нява себестойност
  • 10 оливия

    2 2 Отговор
    Изнесете си фабриките в Украйна и там произвеждайте!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тон

    2 2 Отговор
    Гнусни храни от Украйна!
  • 13 отдалече

    1 0 Отговор
    30 години, производителите на жълта мазна водичка ни залъгваха, че продават олио,Напълниха гушите със стока за 7-8лв и сега нека да си отпочинем от тях 2-3 години.