6 Ноември, 2013 16:53 820 0

До десет дни ще е ясно колко ще получат животновъдите

  • животновъди-
  • гечев-
  • субсидии

Авансовите плащания за тази година към животновъдите са 50%, но няма как да бъдат 70%

„Правим нова популация на свободните средства, които допълнително ще дадем до края на годината. Вероятно към края на другата седмица ще има яснота колко още допълнителни авансови средства може да дадем по отношение на животновъдите”.

Това каза Явор Гечев – заместник-министър на земеделието и храните преди да открие изложенията Месомания, Светът на млякото, БУЛПЕК, Салон на виното и Интерфуд & Дринк в столичния Интер експо център.

На 5 ноември животновъдите повдигнаха въпроса, че би могло да се започне процедура по нотификация на мярка 215.

Дефакто в момента България е в края на финансовия период на миналата програма. „Ние сме предвидили от 2014 г. да има такъв тип мярка по отношение на плащания, т.е. в следващия програмен период – 2014-2020 г., но на практика в момента не е възможно да се направи нотификация на програмата. В новата програма тези мерки са предвидени”, обясни Гечев.

Авансовите плащания за тази година към животновъдите са 50%, но няма как да бъдат 70%, тъй като в края на бюджетната година се оказва, че няма толкова пари по план сметката на държавен фонд „Земеделие” и се е наложило да бъдат дадени допълнителни помощи през други национални схеми.

„2014 г. е малко по-различна бюджетна година, защото по програмата за развитие на селските райони ще има елементи по това подпомагане, т.е. част от средствата ще отидат там, където им е мястото, към европейски финансирания. Проблемът обаче до края на годината е в липсата на средства”, подчерта заместник-министърът на земеделието и храните.

На въпрос дали подозира, че протестите в Пловдив имат политическо потекло, Гечев каза: „Надявам се да няма политически подтекст, но ми се струва, че някак си протестите стават прекалено централизирани в определените ресорни министерства. Не ми се иска да вярвам, че има такъв подтекст”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА