Last news in Fakti

15 Ноември, 2013 18:29 4 642 0

Български голф комплекс най-добър в Европа

  • голф-
  • комплекс-
  • тракийски скали

Министър Стойнев: Амбицирани сме голф индустрията да продължи да бележи сериозен ръст

Български голф комплекс най-добър в Европа - 1
Снимка: МИЕ

Български голф комплекс завоюва снощи авторитетната награда „Европейски голф курорт за 2014 г.“. Клуб „Тракийски скали“ (Thracian Cliffs Golf & Beach Resort) до нос Калиакра грабна отличието на заключителната гала вечер от Световното изложение за голф туризъм IGTM (International Golf Travel Market) в Коста Дорада (Испания), съобщиха от Министерството на економиката и енергетиката.

 

В церемонията по връчването на призовете на Международната асоциация на голф туроператорите IAGTO (International Association of Golf Tour Operators) участваха министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и заместникът му с ресор туризъм Бранимир Ботев. Класацията се определя от гласовете на членовете на IAGTO – над 516 туроператорски агенции от 62 страни. Критерии за вота са удовлетвореност на клиентите, качество на игрището и на условията за настаняване, съотношение качество–цена, подкрепа от партньори и др.

 

Голяма чест е, че тази престижна награда се печели от български голф курорт, заяви на тържеството министър Драгомир Стойнев. Той подчерта, че при силната конкуренция в голф индустрията по света за страната ни е от огромно значение високата оценка на световната браншова организация на голф туроператорите. Тази награда показва, че дори и една млада голф дестинация като България може да се позиционира на първо място в Европа. Само за две години след откриването си клуб „Тракийски скали” придоби световна популярност, а това е знак, че голф индустрията в България бележи сериозен ръст, каза още г-н Стойнев. Според него това е признание не само за курорта, но и за туризма в Югоизточна Европа. Отличието е голяма отговорност и затова сме амбицирани България да стане престижна „Signature” дестинация с доказана репутация. Ще продължим да поддържаме високото ниво на услугите в нашите голф комплекси, които да предоставяме на играчи от цял свят, обобщи министърът.

 

Отличието в Коста Дорада е ново голямо признание за България, твърдят експерти. През 2011 г. на IGTM в Белек (Турция) страната ни получи също от IAGTO приза „Неразкрита голф дестинация за 2012 г.” (“Undiscovered Golf Destination for 2012”).

 

Преди церемонията министър Стойнев и зам.-министър Ботев се срещнаха с президента на IAGTO Питър Уолтън и разгледаха изложението. На него България се представи с рекламен щанд с участието на Министерството на икономиката и енергетиката и 5 туристически фирми, специализирани за голф и СПА услуги. Изложителите споделиха пред министър Стойнев, че интересът към българските голф и СПА оферти расте трайно.

 

Състоя се и видеопрезентация на страната ни като нова, но перспективна дестинация. У нас голфът се развива активно едва от десетина години, но вече предлага база със световни качества. Изградени 8 голф игрища, които съчетават красива природа, приятен климат, СПА услуги, а някои и близост до Черно море. Нашите голф туроператори поддържат много атрактивни цени в сравнение с други страни. Българските голф курорти се посещават предимно от туристи от Русия, Великобритания и Ирландия, Украйна, Македония, Румъния, но и от доста българи. Потенциални пазари са скандинавските страни, Германия, Франция, Холандия, Чехия и др.

 

Голф комплексът “Тракийски скали” край Каварна е открит през 2011 г. Негов дизайнер е прочутият експерт Гари Плеър. През месец май клубът бе домакин на професионалния турнир от европейския тур Volvo World Match Play Championship 2013. Състезанието с награден фонд 3 млн. евро бе отразено от над 250 световни медии и гледано от над 1,5 млрд. души.

 

IGTM e най-голямото събитие за професионалисти в туристическата голф индустрия.  16-ото издание на борсата се състоя от 11 до 14 ноември 2013 г. Всяка година домакин е различна страна. Сега в него се включиха около 1500 професионалисти, в това число около 400 голф туроператора от 70 държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА