Last news in Fakti

18 Септември, 2023 17:17 1 444 1

Новото издание на Business Tree е посветено на успешни примери за внедряване на изкуствен интелект в бизнеса

  • баском-
  • изкуствен интелект-
  • business tree

БАСКОМ първа фокусира вниманието в публичното пространство върху реалните бизнес, икономически, социални и обществени промени, които настъпват с инвазията на изкуствения интелект, припомня Доброслав Димитров

Новото издание на Business Tree е посветено на успешни примери за внедряване на изкуствен интелект в бизнеса - 1

Второто събитие от поредицата на БАСКОМ Business Tree ще представи успешно прилагани технологични бизнес решения, базирани на изкуствен интелект и разработвани от български компании.

„Business Tree AI Pioneers Lab Event“ ще се проведе на 26 септември 2023 г. в зала The Venue, София Тех Парк от 16.00 ч. Участие с тематични презентации в него ще вземат лидерите на водещи софтуерни компании - членове на БАСКОМ – които вече реално прилагат в своите бизнеси модели и решения, базирани на изкуствен интелект. Сред тях са Павлин Добрев от Bosch Digital, Георги Налбантов от Childish.AI, Никола Борисов от Deep Infra, Красимир Стоев от Академията IT Talents.

Те ще се спрат на теми като: новата реалност - как се развиха събитията след ChatGPT 4, как реагира ИТ общността по света и в България, какво се промени в бранша и какво следва оттук-нататък, как използването на AI подобрява уменията и производителността в областта на ИТ, кои са най-новите open source AI модели в различните категории и как се обучават модели? Ще бъдат представени и примери за практически приложения на AI подходи.

„Групата за изкуствен интелект на БАСКОМ е една от най-активните групи в общността ни през последните месеци. Това ни показва, че ИТ предприемачите в България имат жажда ежедневно да споделят както наученото, така и приложеното в техния бизнес, базирано на изкуствен интелект. Те прегръщат технологията много активно, търсят всякакви начини да я прилагат и чрез нея да създават предимства за бизнеса си. Всичко това ни прави оптимисти, че българската високотехнологична индустрия има реални шансове да бъде сред пионерите в областта на изкуствения интелект както в българската икономика, така и на световната технологична карта“, казва Марина Шидеров, член на УС на БАСКОМ и управител на Fram Creative Solutions.

„БАСКОМ първа фокусира вниманието в публичното пространство върху реалните бизнес, икономически, социални и обществени промени, които настъпват с инвазията на изкуствения интелект. С първото събитие от поредицата Business Tree настояхме, че трябва да бъдем максимално подготвени за вълната, която ни залива. Както винаги българският ИТ бизнес се оказа най-гъвкав, успя бързо да се адаптира и вече имаме реални резултати, които да споделим помежду си, а и с другите бизнеси в България. Държавата все още трудно чува призивите ни за създаване на национална стратегия за използването на потенциала на изкуствения интелект, но ние продължаваме да сме настойчиви в тази посока“, споделя и Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

„Business Tree: AI Pioneers Lab Event“ е предназначено за изпълнителни директори на компании и е със свободен достъп, след предварителна регистрация тук или на [email protected].

Пълната програма на събитието може да намерите тук.

Повече за лекторите:


Павлин Добрев, Bosch Digital
Директор е в Бош Диджитал. Компанията, собственост на Бош, разработва софтуер в областта на ИИ и интернет на нещата (AIoT). Той отговаря за управлението на качеството в Бош Диджитал, както и за различни изследователски и клиентски проекти. Павлин е сред основателите на БАСКОМ. Има повече от четвърт век опит в областта на АIoT, включително най-новите технологии свързани с облачни приложения, интернет на нещата с изкуствен интелект, киберсигурност, автоматизация на индустриални, жилищни и транспортни системи.
Притежава докторска степен в областта на изкуствения интелект, със специализация в извличането на информация, представянето на знания и моделирането на обработка на знания с приложения в областта на естествения език. Неговата академична и професионална дейност включва множество научни и технически публикации и участия като лектор в престижни международни конференции.

Георги Налбантов, Childish.AI
Повече от 20 години опит в анализите с фокус върху здравеопазването, медицината, фармацевтиката, финансовия, маркетинговия и банковия сектор. Получава докторска степен (през 2008 г.) по иконометрия и компютърни науки от Erasmus University Rotterdam. Има изследователски опит в множество международни университети, включително Stanford и е съпритежател на патент за ДНК анализ. Има над 50 публикации в реномирани международни списания, включително Nature Reviews.
Георги специализира в разработването и внедряването на усъвършенствани решения за анализ на данни: прогнозни модели за анализ на клиенти, системи за подпомагане на клинични решения, Computer Vision, федеративно обучение, анализ разходи - ползи, моделиране на оцеляването, оптимизиране на инвентара и други статистически модели и модели за машинно обучение. Работил е по проекти във Великобритания, Германия, Холандия, Белгия, Източна Европа и др. Не на последно място, през последните 8 години той е преподавател в курс по статистическо моделиране и обработка на големи данни към Факултета по икономика и бизнес администрация в Софийски университет.

Красимир Стоев, IT Talents
15 години професионален опит като софтуерен разработчик и ръководител на екипи. 8 години разработва експертни системи и системи за автоматизация за производствени процеси. 10 години преподавател в ИТ Таланти, обучил над 500 кадети, които работят в ИТ сферата. Красимир е съосновател на компания, използваща изкуствен интелект за диагностициране на инсулт.

Никола Борисов, Deep Infra
Завършва Софийската математическа гимназия през 2005 г. и е член на Националния отбор по Информатика със златен медал от БОИ 2004 и първо място на Националната олимпиада през 2005 г.. Завършва Компютърни науки в Northwestern University през 2010 г., като през това време прави стажове в DreamBox Learning и Microsoft. През 2010 г. Никола се мести в Силициевата долина, където започва работа в imo messenger. Той ръководи бекенд екипа на компанията за тяхната мобилна чат апликация с 1 милиард сваляния в Google Play и 200 милиона активни месечни потребители. В периода 2020-2022 г. е част от екипа, основал Hallo App. През 2022 г. Никола основава Deep Infra - ML inference cloud service.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    1 0 Отговор
    ами още малко и ще стане като във филмите машините ще избиват хората които ще гладуват и умират без работа