21 Ноември, 2013 18:39 1 388 2

Проблемът са фиктивните договори

  • сива икономика-
  • мерки-
  • договори

Все по-рядко се наблюдават случаите, в които се работи без договор. За сметка на това обаче се отчита двоен ръст при фиктивните договори, както и недеклариране на действителните доходи. „Там избива сивата икономика. Най-силно тя е проявена в градовете Ловеч, Хасково, Кърджали, Сливен, Пазарджик и София-област. Значително изсветляване се наблюдава в Бургас. От 62% към днешна дата делът на сивата икономика е спаднал на 35%”. Това каза доц. Емилия Ченгелова, експерт социолог в Асоциацията на индустриалния капитал след проведена днес кръгла маса „Намалява ли ви сивия сектор в България?”. Причината за силния спад са най-вече обучените 6150 лица в периода 2010-2013 г. и осъществените близо 14 000 консултации.

От началото на 2014 г. ще бъдат въведени четири нови мерки за ограничаване на сивата икономика. Това стана ясно на проведена днес кръгла маса „Намалява ли ви сивия сектор в България?”, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България съвместно с Министерството на финансите. Ето и самите мерки:

1. Въвеждане на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на страната и обратно начисляване на ДДС при търговия със зърнени и технически култури с цел предотвратяване на фактическите кражби на ДДС.

2. Въвеждане на механизъм за контрол на доставките и движението на алкохол и тютюневи изделия – проследяване на доставките на алкохол и тютюневи изделия от производител и вносител до краен потребител с цел установяване начисляването и внасянето на дължим ДДС.

3. Оптимизиране на контрола върху производството и търговията с акцизни стоки – съвместни дейности на екипи от НАП и Агенция „Митници“ за анализ и предотвратяване на фискални рискове, свързани с производство и търговия на акцизни стоки

4. Въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури с цел повишаване на бюджетните приходи от ДДС и други данъци, чрез намаляване дела на данъчните измами и деклариране на реалните приходи от продажба на зърнени и технически култури.

Новата стойност на композитния индекс „Икономика на светло” е 67.41. Тя е преизчислена на основа на актуалните данни за 2012 г. „Това показва, че предприетите мерки дават своите резултати, макар и с бавен нарастващ тренд, което може да се обоснове с продължаващата икономическа криза”, коментират от Асоциацията на индустриалния капитал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
  • 2 Rennie Stoyanova

    0 0 Отговор
    "Проблемът са фиктивните договори" Да, проблем са. Особено фиктивните договори по чл. 2а, ал. 2 от Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа от 1958, посл. изм. 1990, сключени между МВнР и стотици агенции за преводи. Проблемите, на които се натъкнахме по време на 1-годишния си диалог с МВнР, Омбудсмана, ВАП, МС и др., са много сериозни: http://www.peticiq.com/forum/32093/start/12525#12535, но отчитайки постигнатото досега, оставаме оптимисти:
    "Постижения в борбата за прекратяване на незаконосъобразните практики по извършване и заверяване на официални преводи в България, започнала през юли 2012 г."
    http://softisbg.com/rennies_blog/2013/12/post-86.html
    Най-отдолу пише и какво предстои.