Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 16:52 960 1

ДСБ: Готвят ни американско „Белене"

  • дсб-
  • радан кънев-
  • козлодуй

ДСБ винаги неотстъпно е защитавала българския национален интерес що се отнася до енергетиката

ДСБ: Готвят ни американско „Белене" - 1
Снимка БГНЕС

Постигнатата от министър Стойнев неясна договорка за изграждане на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” с реактор на американската компания “Уестинг хаус” изглежда като американското “Белене” за България. Това заяви по време на пресконференция лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Наблюдават се поредица от нарушения на европейските и българските правила, включително въвличането на държавата в ангажимент без конкурс, без съгласуване с ЕК. Чухме един скандален коментар на министър Стойнев, че е възможно България да поеме държавни гаранции, което е държавна помощ без разрешението на ЕК“, обясни Кънев.

Той подчерта, че ДСБ  винаги неотстъпно е защитавала българския национален интерес що се отнася до енергетиката. Според него тази договорка по никакъв начин не защитава българския национален интерес.

От партията са на мнение, че изграждането на нови ядрени мощности не може да бъде решение на тежките икономически проблеми в България, на които това правителство не може да даде отговор.  „Не може да даде отговор и за изоставането на икономиката, липсата на нови работни места, ниските доходи“, каза още председателят на ДСП.

Десните смятат, че изграждането на нова ядрена мощност не може да е решение и на международната изолация, в която това правителство е поставило България.

Кънев не пропусна да зачекне темата за оставка на правителството, обяснявайки, че България има нужда от ново правителство, което да се ползва с доверието на своите евроатлантически партньори.

Той отново припомни позицията на партията относно „Белене“. До 2035 г. България няма нужда от нови енергийни мощности, стартирането на мегапроект в момента е излишно, няма яснота за цената на реактора, както и за цената на тока, който той ще произвежда, нито за съдбата на ядрените отпадъци от него.

БСП за пореден път залага капан за поколенията, като поема ангажименти, които не са в интерес на българските и европейските правила, заяви Радан Кънев.

В отговор на въпрос относно бъдещи коалиции на партията, Кънев категорично заяви, че не се водят преговори за коалиция с ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссссссссссс

    0 0 Отговор
    А ДСБ - защитнка на Американските интереси в Марица Изток!!!!
    Плащаме им в момента да не работят , и да не замърсяват - стойността на тока който биха произвели !!!??? Представяте ли си...
    С нова атоман централа , която и да е тя - Белене , козлодуй , ще станем по - малко зависими