Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 09:00 1 142 0

Овчаров: Стойнев незаконно води преговори за нови мощности

  • козлодуй-
  • аец козлодуй-
  • румен овчаров

Според бившия енергиен министър по този начин се хвърля прах в очите на хората

Ние ще станем единствената държава, която не произвежда ядрено оборудване, но успешно го препродава след няколко години на безценица. Направихме вече един такъв „успешен” експеримент, сега ни предстои да направим втори, препродавайки значително по-евтино оборудването на атомната електроцентрала в Белене.

Това заяви за „Здравей, България” по Нова телевизия бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Овчаров заяви, че гледа с насмешка на целия ентусиазъм около визитата на министър Стойнев в САЩ, тъй като по закон, министърът на икономиката и енергетиката няма право да води води преговори за нови енергийни мощности.

„Министърът трябва да направи опис на необходимите нови мощности, а Министерският съвет да утвърди този опис. След това ДКЕВР трябва да проведе съответните конкурси. Никъде няма опция преговори на министъра с някоя си компания. Това е станало, но всъщност е противозаконно”, категоричен бе Овчаров.

На въпрос на водещите защо се случва това, Овчаров направи следното обобщение – „приказваме си, хвърляме прах в очите на хората, вместо да се занимаваме със сериозния проблем какво наистина ще се случи с българската енергетика”.

Според бившия енергиен министър най-евтиният и бързият вариант за енергетиката ни е възобновяване на експлоатацията на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Те бяха затворени през 1992 г. на среща на Г-7 заради опасения, че не могат да бъдат доведени до съвременните изисквания за безопасност на разумна цена. Сега можем да кажем – това може да се случи на разумна цена и да бъдат експлоатирани още 30 г. Длъжни сме да проверим тази опция”, препоръча Овчаров.

Според него втората и третата опция са произведеното оборудване за „Белене” да се използва за или за направата на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Белене” или съответно за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Това оборудване сме го предплатили, за какво да го губим?”, запита риторично Румен Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА