Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 18:01 1 022 0

ГЕРБ сезира ЕК за 7-ми блок в Козлодуй

  • герб-
  • сезира-
  • ек-
  • 7-ми блок-
  • козлодуй

Неясна е цената му и тока от него . Повтаря се историята с АЕЦ Белене

Изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв. Драгомир Стойнев наруши редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия. Това заявяват в официална позиция от ГЕРБ.

Изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ Белене. Така предложен седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ Белене. Както всяка една инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори.

С изказванията си от последните дни, министър Стойнев нанесе изключителен удар по държавната защита пред арбитража за Белене. Дали от некомпетентност или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България. Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила.

Напомняме, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток“ 1 и „Марица Изток“ 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“.

И заради това подаването на оставката на това правителство не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните им действия за десетилетия напред, се казва още в официалната позиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА