Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 22:02 1 607 0

Проф. Атанас Тасев: Трябва да се обмисли дали 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде даван без търг и конкурс

  • аец „козлодуй“-
  • аец козлодуй

По отношение на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ обаче Валентин Николов настоя да научи защо е било взето решение да се сключват договори именно сега

Реакторът, който бе предвиден за строителството на АЕЦ “Белене”, трябва да отиде за строежа на именно тази централа. Това заяви в предаването “На ръба” на “Канал 3” директорът на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов. Коментарът му бе по повод на дискутираното в изминалите месеци предложение ядреният реактор, поръчан от страната ни от руската компания “Атомстройекспорт”, да бъде използван като 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

В събота стана ясно, че по всяка вероятност новата ядрена мощност в централата в Козлодуй ще бъде дадена за строеж на американската компания “Уестингхаус” без тръжна процедура. По отношение на това Генов коментира, че това е в реда на нещата, тъй като системата за безопасност на американския реактор е най-добра в света на този етап. “Ако реакторът в АЕЦ “Фукошима” в Япония беше от този тип, то там нямаше да има проблеми вследствие на цунамито. Американският реактор е лицензиран в редица страни и няма вариант да се окаже неподходящ за АЕЦ “Козлодуй”, коментира директорът на Първа атомна.

Неговият предшественик на поста и бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов му опонира, че в действителност България никога не се е отказвала от „Белене“ и руската технология. Той припомни, че просто не е имало финансиране за проекта. „Никога не сме твърдели, че реакторът на „Атомстройекспорт“ не е добър“, заяви той.

По отношение на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ обаче Валентин Николов настоя да научи защо е било взето решение да се сключват договори именно сега и защо проектът се дава на американската „Уестингхаус“ без конкурс. „Търгът е начин за „извиване на ръце“. Така се свалят цени, така се договарят по-добри условия. Не знаем нито цената на този блок, нито параметрите“, каза в студиото на „Канал 3“ Николов.

„Защо да не е сега? Какво да чакаме? Да изтече животът на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и после да нямаме алтернативен източник на енергия ли?“ Така отговори на въпросите на Валентин Николов народният представител на „Коалиция за България“ Красимир Янков. Той припомни още, че именно по време на управленския мандат на ГЕРБ е била изгубена възможността за удължаване на живота 5 и 6 блок в Козлодуй. „Не отписвайте проекта АЕЦ „Белене“, заяви още депутатът от левицата.

По темата се включи и енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който също постави акцент на липсата на тръжна процедра за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Ако централата ще играе на регулирания пазар, то вероятно трябва да се помисли дали да бъде давана на „Уестингхаус“ без търг и конкурс. Това няма да бъде частна инвестиция, а ще има и държавно участие“, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА