Last news in Fakti

5 Април, 2013 08:52 1 254 0

Валентин Николов: Няма опасност за АЕЦ „Козлодуй“

  • аец „козлодуй“-
  • валентин николов

Намалялото потребление на електроенергия предизвика мерки за ограничаване на производството у нас, които засегнаха и действащата атомна електроцентрала в Козлодуй. Въпреки икономическите загуби, които търпи първият български АЕЦ, наложеният режим на работа не крие рискове, увери изпълнителният директор на централата.

„Няма ядрена опасност – категорично!”, каза Валентин Николов по телефона за „Здравей, България” на Нова телевизия. Той уточни, че ситуацията крие някои рискове за повреда на оборудването.

От думите му стана ясно, че в момента 5-ти блок работи на 75% от капацитета си, а 6-ти – на 50%. „Когато централата работи продължително под 75% се повишават например вибрациите в турбините”, обясни директорът. Затова „не е много препоръчително да работи на 50%, но в крайна сметка се съобразяваме с форсмажорните обстоятелства”.

Николов каза още, че 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян на 23 април, а след това 6-ти ще заработи с повишена мощност. За 19 млн. лева ще са нереализираните приходи на централата вследствие на наложените ограничения, стана ясно още от включването.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА