Last news in Fakti

30 Ноември, 2013 10:24 930 0

Драгомир Стойнев: Ако искаме конкурентоспособна икономика, трябва да имаме диверсификация в енергетиката

  • драгомир стойнев-
  • аец козлодуй-
  • енергетика

Изборът на технология за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” е с цел защита сигурността на българските граждани

„Българската енергийна система има нужда от нови мощности, които да заменят 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"  преди те да бъдат изведени от експлоатация. Ако искаме да  имаме конкурентоспособна икономика, трябва да гарантираме конкурентоспособна енергетика, за което е необходима диверсификация на енергийните източници”. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев в предаването „Панорама” по БНТ.

„С изграждането на нова ядрена мощност на АЕЦ „Козлудуй”за мен е важно да е гарантиран интересът на българската държава, чрез предоставяне на най-безопасната технология. Електроенергията ще се произвежда през следващите 80 години на най-ниската цена”.

Според експертите най-добрата система за безопасност е тази на компанията "Уестингхаус". Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни. Реакторът AP-1000 на американската компания „Уестингхаус” е единственият, който предоставя тази технология.

„Ние търсим реактори, които да имат мощност между 1000 и 1200 мегавата, а френските са 1700 мегавата и нашата електропреносна система трудно ще ги понесе”, допълни още той. По думите на министър Стойнев тепърва предстоят преговори и ако цената на реактора и на произвежданата от него електроенергия е висока, няма да бъде подписан договор.

Той подчерта, че е представител на второто правителство, което води разговори с американската компания „Уестингхаус” за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй”, което може да се определи като приемственост от предходните управляващи.

Не на последно място Стойнев постави и важността за диверсификация на енергийните източници, която винаги е била водещо изискване към България като страна от Европейския съюз. Така направихме и с природния газ – подписахме споразумение за изграждане на газопровода „Южен поток“. Това е стратегически за страната ни пороект, от национално и международно знание. В същото време „Булгаргаз“ бе една от първите компании, които подписаха договор с консорциума „Шах Дениз 2“. Заявена е и готовност за изграждане на газовата връзка с Гърция, допълни той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА