30 Ноември, 2013 18:47 1 582 1

Вече e избрана площадка за 7-ми блок

  • аец козлодуй-
  • аец белене

Преместването на реактора, предназначен за Белене, в Козлодуй би било безсмислено

Вече има избрана площадка за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Предстои Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) да одобри терена.

Създадената миналата година дъщерна компания на АЕЦ „Козлодуй” - "Нови Мощности", избира между 4 терена. Фаворит е площадка, която се простира на 550 декара до спрените първи и втори блок на централата. Геоложките проучвания трябва да приключат до края на годината.

„Тя се намира в първа незаливаема тераса на козлодуйската низина, което е много важно по отношение на защитата от наводнения. За земетресенията - това е един много важен въпрос и в момента се довършват всички изследвания”, заяви за бТВ Валентин Илиев - директор "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности".

Изборът на площадка е едва първата стъпка от дълга и сложна лицензионна процедура. При АЕЦ „Белене” например, без дори да се стигне до разрешение за строеж, тази процедура е отнела 8 години.

„Ако вземем предвид, че вече имаме опит при лицензирането на нов ядрен блок, можем да приемем, че тези срокове, че бъдат съкратени. Чистото строителство трае между 4-5 години в зависимост от избраната технология”, поясни председателят на АЯР Лъчезар Костов.

В предпроектните проучвания са разгледани няколко алтернативи, включително и реакторът на „Уестингхаус”. „Той отговаря на всички изисквания на инвестиционното предложение, което бяхме публикували. Бяха оценени алтернативи, включително и руски, включително и тъй нареченият хибриден реактор, който да използва оборудването за АЕЦ „Белене”, така че оценката е направена”, коментира Валентин Илиев.

Преместването на реактора, предназначен за Белене, в Козлодуй би било безсмислено, тъй като ще се наложи цялостна промяна на проектирането, което вече е платено, смятат от ядрения регулатор. Хората в Козлодуй пък нямат претенции към технологията - важното е 7-и блок да заработи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор