Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 12:44 1 666 14

Близо 70% от служителите са на мнение, че изкуственият интелект ще им помогне в работата

  • изкуствен интелект-
  • служители-
  • работа

Едва 7% са на обратното мнение

Близо 70% от служителите са на мнение, че изкуственият интелект ще им помогне в работата - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 70% от хората по света смятат, че изкуственият интелект (АI) ще окаже позитивно въздействие върху тяхната работа и професия. Само 7% са на мнение, че той е заплаха и неговото внедряване може да доведе до загуба на работата им. Това показват данните от проучване на голяма HR компания. То е проведено сред 30 000 души от 23 държави и целта му е да изследва промените в пазара на труда от гледна точка на служителите в компаниите.

Генеративният изкуствен интелект (GenAI), с чиято помощ може да се създава съдържание, вече се превърна във водеща тенденция през 2023 г., благодарение на придобилите огромна популярност ChatGPT и Bard. През 2024 г. се очаква неговото влияние да стане още по-силно. В момента около 70% от служителите го използват активно, като повечето хора са запленени от огромния му потенциал.

Една трета от анкетираните споделят, че GenAI ще им помогне да придобият нови умения, а почти същият дял (29%) смятат, че ще улесни работата им. Една пета (19%) казват, че това ще създаде повече работни места в тяхната индустрия.

Над половината (58%) от служителите вярват, че познанията и уменията им за AI ще подобрят възможностите за развитие на кариерата им. Най-оптимистични са представителите от областта на технологиите (69%), финансите (67%) и електронната търговия (63%).

Насърчаването на интеграцията на GenAI в организациите се превръща в приоритет за компаниите по целия свят. И въпреки че мнозинството от служителите оценяват това като положителна промяна, последните оценки показват, че над 300 милиона работни места по света ще бъдат засегнати по някакъв начин. За да преодолеят празнината, организациите трябва спешно да въведат мерки за повишаване на уменията на служителите си.

„Едно от предизвикателствата пред участниците на трудовия пазар е разликата в познанията и използването на AI. Въпреки позитивната нагласа към GenAI, 57% от служителите по света заявяват, че имат нужда от обучение за по-широкото му приложение в работния процес. Едновременно с това обаче по-малко от половина анкетирани в проучването ни споделят, че получават насоки как да го използват. Компаниите, които желаят да се възползват от предимствата на служители, които ползват AI, трябва да се съсредоточат върху подобряване на разбирането и достъпа до него. Това ще бъде от ключово значение за подпомагането на служителите да се адаптират и да не изпаднат от пазара на труда.“, коментира Надежда Василева, изпълнителен директор на компанията.

Данните от проучването показват, че използването на AI е пряко свързано с позицията и образованието на служителите. Огромното мнозинство (87%) от ръководителите вече го използват, докато при подчинените им процентите са само 52. Над три четвърти (78%) от хората с високи доходи са сред ползвателите на AI в сравнение с по-малко от две трети (60%) при служителите с ниски доходи. Хората с висше образование са двойно по-склонни да използват AI в сравнение с тези със средно образование.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 2 Отговор
    Като си нямат естествен.
  • 2 честен ционист

    18 2 Отговор
    Ще им помогне с попълването на молбата за напускане.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРЪКА АЛИ":

    В Гърция вилнее Тайфун.Лъжеш!

    Коментиран от #7

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Особено при реденето на пасианси на компа‼️
  • 6 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    12 2 Отговор
    ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ ДА ГИ ИЗГОНЯТ ОТ РАБОТА
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Колев

    10 1 Отговор
    Навремето помнех всички тел номера на семейство и приятели. Излезнаха мобилните телефони и спрях да ги помня номерата. После с по новите телефони и гугила спрях да запомням и разни факти и дати. Сега с тоя ИИ сигурно въобще вече ще спра и да мисля.
  • 9 Механик

    8 1 Отговор
    Ами той онзи, нашия професор някога каза, че около 80% са дИбили. Явно е имал предвид не само българите.
  • 10 Меси кьорфишека

    4 2 Отговор
    Когато естествения интелект липсва, ще го заменят с изкуствен!
  • 11 Калпазанин

    6 1 Отговор
    Този интелект, може ли да копа полива яде и @@@@че това най много ме интересува

    Коментиран от #12

  • 12 Последния селянин на софията

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Калпазанин":

    Не, както всички новодошли селинджери на софията, които уикенда дрънкат бурканите само и само да аутсорсват на минилана заплата и да не хваната мотиката.
  • 13 Факт

    3 4 Отговор
    Сигурно пак са питали леви евроатлантически човекоподобни с обратна сексуална ориентация! Защото нормалните хора директно биха отхвърлили тази грешка на човека !
  • 14 и те така те

    1 0 Отговор
    Тупани , ИИ ще им вземе работата и остават само такива които да поддържат физически техниката . Всичко друго е обект на експерименти и каквото се сетите.