Last news in Fakti

11 Декември, 2013 08:52 1 560 0

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева е подала оставка - Обновена

  • дкевр-
  • анжела тонева

Слуховете са, че за поста ще бъде предложен на сегашния изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева е подала оставка - Обновена - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева е подала оставка. Решението беше потвърдено пред bTV.

За момента не се съобщават мотивите за напускането й. По думите на Владислав Горанов, депутат от ГЕРБ и бивш финансов министър, тя е била вероятно подложена на натиск.

Последната и поредна смяна на върха на агенцията беше през юни, когато Евгения Харитонова обяви напускането си.

Освен председателя на ДКЕВР Анжела Тонева молба да напусне регулатора е подал и Михаил Димитров, който е член на комисията. Това стана ясно от думите на председателя на енергийната комисия Рамадан Аталай.

"Напрежението в енергетиката е от много години, състоянието й, когато я поехме от предишните управляващи, беше обявено от трибуната на Народното събрание със съответните задължения и недостатъци, включително и проблемът в ДКЕВР с постоянните смени на председателя", каза Аталай.

Слуховете са, че за поста ще бъде предложен на сегашния изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Боян Боев, съобщава capital.bg.

Анжела Тонева е родена на 5 май 1961 г.

 Магистър е от УНСС. Работила е като финансов ревизор, счетоводител и главен счетоводител.

В ДКЕВР е от януари 2001 г. като главен експерт по ценообразуване на енергийните продукти и услуги и директор на дирекция.

През септември 2009 г. е избрана за член на ДКЕВР.

Това обаче е проблематично, тъй като има ограничение за бивши ръководители на енергийни дружества, които са подконтролни на независимия регулатор, да заемат длъжности в него. След като Боев (заедно с бившия си шеф от ТЕЦ "Марица Изток 2" Георги Христозов, който е председател на съвета на директорите) пое БЕХ, от холдинга излезе идеята за облагане на фотоволтаичните централи с 30%, както и започна усилено да се говори за нови големи енергийни проекти като 9 и 10 блок на ТЕЦ "Марица Изток 2" и 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Последната и поредна смяна на върха на агенцията беше през юни, когато Евгения Харитонова обяви напускането си.

На 5 юни 2013 г. правителството определи дотогавашния член на ДКЕВР Анжела Тонева за председател на регулатора. Решението беше взето след като съставът на Комисията подаде оставки. Анжела Тонева щеше да довърши мандата на досегашния председател Евгения Харитонова. От постовете им бяха освободени и членовете на ДКЕВР Андон Роков, Костадин Балачев, Милена Миланова, Цветанка Андреева и Стефан Герчев.

С петгодишен мандат за членове на Комисията са избрани Илиян Хр. Илиев, Михаил Димитров и Еленко Божков. Другите трима членове на ДКЕВР са Илиян Б. Илиев, Милена Миланова и Димитър Димитров. Те ще довършат мандатите на Андон Роков, Костадин Балачев и Цветанка Георгиева.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА