Last news in Fakti

18 Декември, 2013 10:11 1 466 3

Внасяме 195,3 млн. лв. в „Южен поток“

  • южен поток

Само преди месец БЕХ, която притежава половината от проекта , внесе в дружеството 24,4 млн. лева

По 195,3 млн. лева ще внесат Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром" в проектната компания за изграждане на "Южен поток" у нас. Решението е взето с единодушно съгласие в края на миналата седмица, но предстои да бъде вписано в Търговския регистър.

Парите са за увеличаване на капитала на "Южен поток България" от 15,7 на 397,6 млн. лева. Те ще бъдат използвани за подготовка на строителството на тръбата в България. Сумата трябва да бъде внесена до 27 декември, съобщава в. „Труд“.

На общото събрание на проектната компания е избран и нов изпълнителен директор от българска страна. Постът на Илия Иванов ще заеме ексшефът на Националната електрическа компания (НЕК) Владимир Инков. От руска страна директор на компанията остава Игор Елкин.

Само преди месец БЕХ, която притежава половината от "Южен поток България", внесе в дружеството 24,4 млн. лева. Парите бяха необходими, за да плаща компанията обезщетения на собствениците на земи, през чиято територия ще преминава тръбата.

Въпреки че първата заварка на тръбата у нас беше в края на октомври, по план строителството на "Южен поток" в България трябва да започне през второто тримесечие на 2014 г. Все още не са избрани проектант, строител и доставчик на материали.

Дружеството обяви конкурс в края на ноември, но той се отмени заради искането на повечето компании за удължаване на срока. Липсва информация кога компанията ще е готова с новата процедура.

Цената на газопровода на българска територия е 4,1 млрд. евро, показват разчетите на Министерството на икономиката. Половината от парите трябва да бъдат осигурени от БЕХ. До момента дружеството е успяло да договори заем от 620 млн. лева от "Газпром", за да покрие участието си в основния капитал на компанията.

Енергийният холдинг ще връща заема с част от парите, които ще получава като дивидент ,след като заработи тръбата. Останалите 1,43 млн. евро също ще бъдат осигурени чрез руски заем, предвиждат плановете на БЕХ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Айде почнаха се "харчовете"...
  • 2 неутрален

    0 1 Отговор
    Доста странна преоценка от 15,7 на 397,6 млн е повишение от 25 пъти (2500%)
  • 3 Ростислав Драгостинов

    0 0 Отговор
    Цената на газопровода на българска територия е 4,1 млрд. евро, ... Половината от парите трябва да бъдат осигурени от БЕХ. До момента дружеството е успяло да договори заем от 620 млн. лева от "Газпром"...
    Айде честито...