Last news in Fakti

14 Март, 2014 21:27 1 332 0

Тръби от три компании за „Южен поток“ на Балканите

  • южен поток

Активността на руския газов монополист става на фона на предупрежденията на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер

Три компании ще доставят тръби за изграждането на газопровода „Южен поток“ на Балканите, съобщи в. „Ведомости“.

Изданието коментира резултатите от проведения търг за доставчици на втората отсечка на трасето.

Японският консорциум Marubeni-Itochu и Sumitomo взема 40% от търга. Втори е руската компания ОМК, а трети е „Северстал“.

Резултатите показват, че местни компании от Балканите няма да могат да се включат в трасето освен като подизпълнителни. Това ще донесе по-малки икономически изгоди за регионите, през които минава „Южен поток“.

Активността на руския газов монополист става на фона на предупрежденията на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер във връзка със събитията в Крим, че засега "ЕК няма да се опитва да ускорява разговорите с Русия за газовите тръбопроводи, например "Южен поток". ЕС обмисля икономически санкции срещу Москва, в случай, че кризата около Украйна се задълбочи.

Първите доставки на синьо гориво трябва да се осъществят през 2015 г..

„Южен поток“ е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“ за строителство на газопровод с мощност 63 млрд. кубически метра през акваторията на Черно море до страни от Южна и Централна с цел диверсификация на маршрутите за износ на природен газ и изключване на транзитни рискове.

Сухопътният участък на газопровода трябва да мине през териториите на България, Сърбия, Унгария и Словения. Крайната точка на газопровода е газоизмервателната станция Тарвизио в Италия. От основния маршрут ще бъдат построени разклонения за Хърватска и Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина, съответно с дължина 51 и 109 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА