Last news in Fakti

2 Януари, 2014 08:55 1 092 0

Орешарски: Няма да пречим на фирмите, ще се разплащаме в срок

  • пламен орешарски-
  • бизнес-
  • ддс

Очаквам опозиционните партии да продължат агресивната кампания срещу управлението, заявява в интервю за „Стандарт“ премиерът

Орешарски: Няма да пречим на фирмите, ще се разплащаме в срок - 1
Снимка: БТА

Конфронтацията от последните четири години дава своя негативен резултат - обществото ни е фрагментирано и дезинтегрирано в опасна степен.

Това казва премиерът Пламен Орешарски в интервю пред "Стандарт". "Надявам се през следващата година да усетим първите ефекти от променените икономически и социални политики и да стартира процес на нормализиране. Очаквам опозиционните партии да продължат агресивната кампания срещу управлението, но не мисля, че мнозинството от българите подкрепят стимулираните деструктивни процеси и улични форми на опозиционност", казва още той.

Според него "предварителните данни никак не са лоши". "Степента на неизпълнение на приходите е свита значително спрямо прогнозите от средата на годината. По-важното е, че практически е възстановено цялото дължимо ДДС. Ако направим една аналитична сметка спрямо завареното невъзстановено ДДС в средата на годината, размерът на намалението на салдото по невъзстановеното ДДС значително надвишава неизпълнението на приходите. Тоест - ако не бяхме нормализирали процеса на възстановяване на ДДС, щяхме да преизпълним приходите. Дефицитът по консолидирания бюджет очаквам да остане в границите на законовия от 2%, вероятно малко под него", подчертава министър-председателят.

"В икономически план дефлацията е дори по-опасна от инфлацията. Има всички предпоставки през 2014 г. да се усети известно стопанско оживление. Но да не забравяме, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват, тоест - да запазим умерен оптимизъм. Защото бавното възстановяване на инвестициите има в основата си два фактора - обективен и субективен. Обективният е влошената външна среда, а субективният е водената икономическа и финансова политика в периода от 2009 до средата на тази година. Към тях може да добавим и нов - стремежа на опозиционните сили да представят страната ни пред света като политически и социално нестабилна. Вижте аргументите на "Standart and Poor`s" за корекцията на перспективите пред кредитния ни рейтинг - слаб икономически растеж за целия период след кризата 2010-2012 година и политическа нестабилност. Удивително е, че при тези аргументи предишните управляващи изпаднаха в див възторг, който се охлади, след като същата рейтингова агенция свали рейтинга на Европейската комисия", подчертава Пламен Орешарски.

На въпроса"какво е посланието му към бизнеса - инвестиции или депозити" той отговаря следното: Естествено - инвестиции при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и външните пазари.

На въпроса как кабинетът ще стимулира микроикономиката премиерът казва: Като спрем да пречим на бизнеса, като разплащаме в срок изпълнените от него обществени поръчки и му връщаме своевременно дължимото ДДС. Един пример в тази насока е фактът, че в следващата година бюджетът стартира "на чисто" по отношение на невърнато ДДС - за първи път от 2009 година насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА