Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 18:37 3 100 16

Мит е, че пием вносно вино (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • пловдив-
  • панаир-
  • винария-
  • фудтех-
  • агра

Едва 10% от виното в търговската мрежа е от чужбина

Мит е, че пием вносно вино (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1

Българското винопроизводство е незавидно положение. Проблемите са много – като се започне от държавните субсидии за сектора, които са изключително недостатъчни и се стигне до липсата на работна ръка. Въпреки това на българската трапеза 90% от виното е българско. Едва 10% е внос. За сравнение, в държави като Италия и Франция, които са сред най-известните винопроизводители в света делът на вносните вина е съответно 37% и 47%. „Така, че България е далеч от опасността да намалее консумацията на местно вино“, посочват от бранша. От там посочват, че през миналата година в страната са внесени 17 млн. литра вино, а през 2023-та – 11 млн. литра.

Към днешна дата 60 011 хектара са засетите лозя. Могат да се увеличават с 1% всяко година до 2030-та, т.е. с по 6000 декара на година.

Данните бяха изнесени по време на откриването на тазгодишното изложение „АГРА и съпътстващите изложби "Винария" и "Фудтех". Това е най-голямото събитие от сектора на Балканите, уточните от Пловдивския панаир, на чиято територия от днес до 24 февруари посетителите могат да опитат най-добрите вина и новостите в хранително-вкусовата промишленост.

„В днешното тревожно време на воини, конфликти – да създаваш добро, да създаваш бъдеще, заслужава уважение. В днешните особено трудни времена, много трудни и за земеделските производители, имаме нуждата да покажем подкрепата си за тях, защото българските земеделци и европейските земеделци не са терористи. Това са хора, които искат да защитят своя труд. Той никак не е лек. Това са хора, които дават храната на всички нас и хора, които искат да имат своя достоен живот. Затова не бива да се сърдим на протестите, а да ги подкрепяме, когато те са справедливи„, каза вицепрезидентът на Българи Илияна Йотова по време на официалното откриване на изложението.

Тя допълни, че е необходима обща, голяма и разумна земеделска политика, ориентирана към бъдещето. „„Зелената сделка“ е нещо много хубаво, но тя не трябва да ощетява, а дава възможности за развитие. Да устояват производителите на нелоялната конкуренция, която идва от трети страни, защото там няма тежките европейски регулации. За всичко това трябва да се погрижим заедно, ако действително вярваме, а аз смея да твърдя, че земеделската политика е бъдещето на страната ни4, заключи вицепрезидентът Йотова.

„Нашата изложба е фокусирана към добавянето на стойност към зърнопроизводството и семепроизводството. Всички зърнопроизводителите могат да се запознаят с определени системи за охлаждани и вентилация на зърното. За първи път се представят фирми от Турция, Великобритания, Германия и цяла Европа“, обясни и партньорът на АГРА Николай Флоров – СПП Експо/SPP Expo.

Общо 600 фирми от 21 държави представят продукция на тазгодишното издание на изложението. Това е ръст от 25% спрямо миналата година. Очаква се в рамките на 4-те дни събитието да бъде посетено от близо 50 000 души. Входната такса е 15 лв., а за пенсионери, инвалиди и учащи се – 8 лв.

Ето какво казаха министърът на земеделието - Кирил Вътев и главният директор на "Международен пловдивски панаир" - Иван Соколов:


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    9 5 Отговор
    Хахаха...
  • 2 Шано

    20 5 Отговор
    Пийте си я тая алхимия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 в кауфланд и лидл

    13 6 Отговор
    има някакво “вино” от щатите мерло и каберне на цено между 7.99-8.99 в същото време що годе “българско” вино е с цена минимум 15 кинта. е как да не упоребявам вносно вино. пиша за вина с почти еднакво качество. логодажките са надути с по 5 лева отгоре
  • 5 Трифон Зарезан

    6 4 Отговор
    "От там посочват, че през миналата година в страната са внесени 17 млн. литра вино, а през 2023-та – 11 млн. литра."

    Значи или бранша сега сме 2025 година. Или според дописника.
  • 6 Христо Божилов

    3 3 Отговор
    И мен напоследък ме питат все по-често, мит ли е? Или не е мит? При всички случаи, е добре да бъде мит

    Коментиран от #16

  • 7 Шеф Шибалчев

    14 4 Отговор
    Мит е че изобщо пиете вино!
  • 8 иван винаров

    8 5 Отговор
    Вносното вино чилийско,южноафриканско и др. е много по добро от нашето,но е непосилно по тънкия джоб на българина!

    Коментиран от #10

  • 9 Ихааа

    13 3 Отговор
    В БГ колко лозя има, се да се прави вино?
    Бг виното в повечето случаи не е ВИНо.

    Иначе, има много качествени български вина, но те са скъпи, защото са от грозде и някой трябва да го направи на вино.
  • 10 иван винаров

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "иван винаров":

    Забравих да спомена и прекрасните калифорнийски вина!
  • 11 оня с коня

    0 7 Отговор
    90 от виното което купувам е Българско - на "Домейн Бояр".И съм ДОВОЛЕН от съотношението Качество/Цена.

    Коментиран от #12

  • 12 Мюнхаузен

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    На Вила Ямбол е много по добро,особено шардонето.
  • 13 Време е!

    4 1 Отговор
    Да се спрат всякакви субсидии на зрънчовци, винарчета и т.н. земеделчета милионери!
  • 14 Българин

    4 0 Отговор
    Хубави Български вина има, даже прекрасни, но ако има кой да спазва технология и рецептура. За съжаление и този бизнес е в ръцете на "наши" хора, които произвеждат "вино" с покъртително качество. 99% от българските масови вина са просто отвратителни. Те затова и започнаха да си слагат чуждо звучащи имена на избите, за да заблуждават потребителя. Къде реално е произведено виното пише с доста малки букви, защото хората спряха да им купуват боклуците.
  • 15 Баш Батка

    2 0 Отговор
    Страхотни са БГ вината за боядисване на яйца по великден.
  • 16 Жовани ут маалата

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Божилов":

    И да е облечен с гумения шлифер!