Last news in Fakti

9 Март, 2024 09:15 1 607 10

Цацата се смалява, но порцията й в ресторанта не поевтинява

  • цаца-
  • шопска салата-
  • цена-
  • ресторант-
  • порция

Шопската салата поскъпва

Цацата се смалява, но порцията й в ресторанта не поевтинява - 1
Снимка: БГНЕС

Пържената цаца и шопската салата са кулинарни изкушения, които обожава не само всеки българин, но и туристите, дошли на посещение у нас. Според учените се забелязва намаляване на размера на рибата в Черно море - и най-вече за по-малките видове, като цацата, която е неизменна част от менюто през летните месеци. Но в него не само за българина, но и за гостите от чужбина, определено надделява един друг специалитет и това е традиционната шопска салата. Заради скока в цената на зеленчуците обаче се очаква тя да поскъпне. Екип на NOVA провери как ще се отрази по-малката цаца и по-скъпата шопска салата за туризма.

През последните години учените от Института по океанология забелязват промяна в размера на някои от черноморските риби. "Има съществено намаляване на средните индивидуални размери при трицоната т.нар. цаца. При барбунята също се наблюдава доста масово появяване на по-дребни екземпляри", заяви доц. Виолин Райков, Институт по океанология към БАН, цитиран от Нова телевизия.

А това си има научно обяснение. "Наистина се забелязва през последните десетина години една промяна в температурата на водата - средногодишната температура в посока повишение
Риболовът също е доста силен фактор, който влияе върху популациите на рибите. И всички тези фактори - естествени и предизвикани от човека, влияят върху темпа на растежа на рибата", твърди доцент Райков.

Ще направи ли обаче впечатление по-малкия размер на цацата на туристите? "По-скоро бих акцентирал върху пресните продукти, върху прясната риба, току-що уловената. Това е много по-важно. Дали е дребна, дали е едра... Това според мен не е чак толкова важно", посочва Павлин Косев, председател на ВАХР.

В лятното меню на туристите обаче определено надделява един друг специалитет и това е традиционната шопска салата. А за разлика от традициите, които се запазват - цените растат.
С поскъпването на българските домати и краставици се очаква и цената на шопската салата да тръгне нагоре. Но ще се отрази ли това на туризма?

"Трудно е да се каже с колко точно и дали ще поскъпне. Защото имаме различни техники - евентуално може леко грамажът да се намали. Използваме тези похвати, за да може да не пипаме крайната цена за клиентите", твърди Косев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    19 2 Отговор
    Абе не обобщавайте така - всеки българин ги харесвал... Аз не харесвам и двете. Нещо по въпроса?

    Коментиран от #3

  • 2 дядо поп

    16 1 Отговор
    Средно годишни температури , грънци! Отиди лятото и виж рекетата как хващат с робошки на торбите , и в торбата на трала се отзовава всичко що не е хайвер. Най редовно си обработват последните тралове вече вързани на кея. Отбират едрия барбун за Гърция , хладилните камиончета чакат! Едрото в каси с лед и за Гърция , дребното на гларусите. Хабят се тонове маломерна риба. Който не вярва , лятото да отиде в Несебър , Черноморец , Созопол , Царевец и Ахтопол и ще се увери сам! За северното крайбрежие не знам , но доста от корабчетата от Варна , Балчик и Каварна нощуват по южните ни пристанища! Иначе само в Черноморец има три корабчета на ИАРА които с години стоят , едното изкарано на кея а другите швартовани!
  • 3 дядо поп

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Прав си , въпрос на вкус , казало слончето и си завряло хоботчето на едно място! Руско говорящите пъ казват , че на вкус и цвет , таваришч , нет!
  • 4 От това

    22 0 Отговор
    пипане на цените и грамажа, много българи забравиха за нашето море и се наслаждават на гостоприемството на гърци и турци...
    На хубавите плажове, на нормалните цени и най вече на вкусни храни от пресни продукти...
  • 5 БеГемот

    9 10 Отговор
    По дребната е по хубава...на едрата се усещат костите...

    Коментиран от #9

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 3 Отговор
    не ям във ресторанти не ме вълнуват цените им

    които посещава ресторнати едва ли се е загледал във цените
  • 7 Мохамед

    16 3 Отговор
    Не поръчвайте и ще свалят цените и увеличат порциите!
  • 8 25 % повишаване на цената на тока

    7 1 Отговор
    Такава ще е сметката след премахването на нощната енергия от 1 юли . . .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.