Last news in Fakti

20 Март, 2024 10:21 12 399 41

Мощно завръщане на малките квартални магазини у нас

  • магазин-
  • квартал-
  • вериги-
  • франчайз

Борбата с големите хранителни вериги започна

Мощно завръщане на малките квартални магазини у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Влизането на големите хранителни вериги в България на практика уби малките квартални магазини, които бяха силно популярни в края на миналия и началото на този век. Последните 20 години беше наложен напълно нов начин на пазаруване. Манталитетът на българина обаче трудно се променя. Да слезеш по чехли да си купиш захар, олио или яйца е повече от удобен. Тези времена са напът да се върнат, чрез принципа на франчайз. Един от големите търговци на храни на едро, който навлезе на българския пазар преди 25 години, вече предлага на совите клиенти по-малки търговци да отворят квартални магазини. Предложението е насочено предимно към подпомагане на малкия бизнес.

Първите 9 магазина под новата марка „Моят магазин“ вече са факт. До края на текущата година техният брой в цялата страна трябва да достигне 50. Плановете са до 2026 г. техният брой вече да е 480, а до 2030-та магазините в цялата страна трябва да наброяват 800.

Изискването на малките търговци, които решат да вземат франчайз, е минимум 30% от стоката да е заредена от франчайзодателя. Последният подкрепя финансово малкия търговец в оформянето на новата визия на магазина, с цел да е по-привлекателен за клиентите. Стоката, която получават от търговеца на едро ще е с поне 25% марж в цената. Така малкият търговец решава каква надценка да сложи, за да е по-привлекателен за крайния клиент.

„В повечето случаи търговецът разполага с вече действащ магазин, но има и такива, които тепърва желаят да инвестират в бизнеса заедно с нас“, каза Елена Ценова директор „Снабдяване“ в компанията пред ФАКТИ.

„Не става дума за ребрандиране. Тотално променяме подредбата в магазина на база нашия опит и проучвания. Целта е да се използва максимално ефективно търговската си площ, така че да реализира по-големи продажби и по-голяма печалба, след което предоставяме помощ за тоталното ребрандиране и реконструкция на магазина. Освен това предоставяме възможност за достъп до специални условия за пазаруване при нас, маркетингова подкрепа. Даваме допълнително знания за пазара – кои категории ще бъдат на фокус за развитие на пазара и други. Всичко това влиза в общия пакет, който предоставяме“, допълва Ценова.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 !!!

    100 7 Отговор
    И къде е разликата? Пак ще се купуват боклуците от веригите!
  • 3 Баш Батка

    44 8 Отговор
    Мощни фалити на ЕТ бизнИесмиенчитъ.
  • 4 голямо сравнение дадохте няма що

    83 5 Отговор
    “да слезеш по чехли за захар и олио” ама вие не сте ходили лятото в кауфланд или лидъл почти няма хора с обувки всички са по чехли…
  • 5 гуем бизнес

    85 7 Отговор
    Гуем бизнес е да напълниш 3 колички в Метро и да ги разпродадеш на ъгъла с по леф печалба. И Сорос така е почнал!
  • 6 зевзек

    43 4 Отговор
    да имаш квартален магазин, значи да направиш уникално предложение, точно обратното е това на франшиза, госпожо Ценова, напаво по пети, можеш да идеш до Големия магазин лятото, едва ли някой ще ти обърне внимание, само дето кожата ти ще има контакт с химикалите в почистващите препарати
  • 7 Брада

    39 15 Отговор
    Отдавна не бях влизал в квартален магазин ,защото системно са кисели кварталните продавачки ,но с останах доста изненадан от цените .Кафе 200 гр в Каунд е почти 22 лева ,а в кварталния е 17 лева. Пакетираните храни са със стотинки по-евтини .Иначе за увеличаване на кварталните магазини не съм забелязал

    Коментиран от #12

  • 8 И кратко

    9 0 Отговор
    Един случай, повече случаи.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кауфландер

    35 12 Отговор
    Кауфланд и Лидл само, батка, кварталния ще ги стигне по цени, ама друг път... ×Под цени визирам продукти от брошурата или други разпродажби❗

    Коментиран от #18

  • 11 Наглецо

    57 9 Отговор
    Ходят да пазаруват с по 5 колички в големите вериги като има промоции и после дерат по 10 кожи от балъчетата.Страшно завръщане 😜
  • 12 Кауфландер

    33 2 Отговор

    До коментар #7 от "Брада":

    Блажени са вярващите, Царство им небесно, амен💸
  • 13 И кое е новото

    44 7 Отговор
    Моят магазин ги има от много време и нито асортимент имат, нито пък цените им са ниски. А иначе ще сляза по чехли за захар и олио, купени на промоция и после продадени без промоция. В момента има захар на 1,75, олио на 1,89. В кварталния такива бяха цените....преди 5 години. Една обикновена морска сол във верига 55 Ст. на нормална цена, в кварталния 1 лев..,ае много им здраве.

    Коментиран от #17

  • 14 Франк

    26 9 Отговор
    Във Варна кварталните магазини тип "My Market" са по евтини от "Била" и "Кауфланд". Сирена, млечни продукти, месо, са по евтини освен ако не са на промоция в Големите вериги. Има и една верига "Паркмарт", която е по скъпа, то е нещо като Фантастико в София.

    Коментиран от #15

  • 15 ХАХАХА

    24 0 Отговор

    До коментар #14 от "Франк":

    Ама ако НЕ са на промоция. Ама няма кьорави да пазаруват БЕЗ промоция???? И КО стана? Пълниш три колички от веригите на промоция и продаваш без промоция.
  • 16 ХАХАХА

    26 0 Отговор
    Предлагам за да е по мощно навлизането да предлагат цени 2 пъти по ниски от веригите?
  • 17 МОЯТ МАГАЗИН Е КЛОНОВА МРЕЖА

    25 7 Отговор

    До коментар #13 от "И кое е новото":

    НА ,,МЕТРО,,. В МЕТРО ЦЕНИТЕ НА ДРВБНО СА ТРОЙНИ СПРЯМО КЪВТО И ДА Е ДРУГ МАГАЗИН.ТРЯА ДА КУПИШ ОТ ТАМ ЕДИНИЧЕН АСОРТИМЕНТ В КОСМИЧЕСКИ БРОЙКИ ЧЕ ДА ХВАНВШ ЦЕНА АЛТЕРНАТИВНА НА ВСЕКИ ОБИКНОВЕН МАГАЗИН.но запомни едно ако ти продаваш ал. Дограма примерно кварталния магазинер ако си му клиент ША си пиръча дограма от теб...НОООО МЕТРО НИИИИИВГА НЯМА ДА СИ ПОРЪПА ОТ ТЕБ АКО ЩЕ И ВСЕКИ ДЕН ДА СИ В НЕГО.......АНАДЪМ.......
  • 18 ТЪЙ ТЪЙ. ХРАНЕТЕ ШВАБСКАТА

    43 6 Отговор

    До коментар #10 от "Кауфландер":

    ИКОНОМИКА......КЪТ ОСТАНАТ САМО ВЕРИГИТЕ И НЯМАТ КОНКУРЕНЦИЯ ША ВИДИТЕ ПРОМОЦИЯ НА КУКОВО ЛЯТО.ЗА КВО МИСЛИШ ЧЕ ИЗРИНАХА 150 Г. ЖЕНСКИ ПАЗАР ШОТ ПО СВЕЖЕСТ И ЦЕНА МОРЕШЕ ВЕРИГИТЕ.....ТОЛКОЗ СТЕ ......

    Коментиран от #19, #35

  • 19 АМИ КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ ВЕРИГИ

    21 4 Отговор

    До коментар #18 от "ТЪЙ ТЪЙ. ХРАНЕТЕ ШВАБСКАТА":

    Само Фантастико остана....другото фалира....що ли????

    Коментиран от #20

  • 20 Ммм..да

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "АМИ КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ ВЕРИГИ":

    Има ти визираш само София.
  • 21 Мирчо

    43 2 Отговор
    Веригите се увеличават, а малките затварят. Това е естината. А този който е писъл статията е пълен тъпак. Аз съм в бранша и съм свидетел от първо лице.

    Коментиран от #36

  • 22 Българина

    23 9 Отговор
    Във веригите храната си е отровна и предимно вносна .Българина си иска българското , на разумна цена . Близо до мен имам магазинче на производител на млечни продукти , продава също и яйца и разни други неща от първа необходимост. В големите магазини ако ходя е само през уйкенда и много често се случва да харча за неща които не ми трябват . В кварталния магазин продавачката е хубавелка , което за мен е плюс .

    Коментиран от #23, #28

  • 23 Хахаха

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българина":

    И продавачката хубавелка ли ще купуваш ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Пенсионер ОСВ

    19 3 Отговор
    Аз вече отдавна не съм млад и много не ми пука тъй като рядко ям месо,а когато жената купува то е предимно от месарница.
    Ама и в тия магазинчета продават такива боклуци,замразено пилешко кайма други, тъй че качеството при тях е също съмнително...
  • 26 Гост

    8 3 Отговор
    Квартални магазинчета е хубаво да има ,но само когато имат нужните парко места към него. Всяка нова кооперация има магазин към нея ...но не е помислено какво става като дойдат 10 клиента в 17;:00 след работа с колите си. Всеки спира КЪДЕТО МУ ПАДНЕ ..за това трябва да имат паркинг.

    Коментиран от #27

  • 27 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 6 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ми те всички са пт квартала бе охлюф точно пред магазина ли ше спираш пейзан

    Коментиран от #39

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Програмист

    7 3 Отговор
    Аз пазарувам само от хора от народа!
  • 30 Мадлен

    5 1 Отговор
    Захар в голяма верига 1.55 в кварталния магазин 2.50
  • 31 Ганьо

    9 1 Отговор
    Кварталните магазини търсят с малък оборот огромни печалби.
  • 32 Някой от "южните" софийски

    7 1 Отговор
    квартали да каже каква е разликата между "кварталното" магазинче и трите големи вериги в района? Навремето (2007 г.) живеех в Белите брези и на ул. Праскова имаше едно квартално магазинче, което дереше кожи, защото работеше и след 20 ч. докато я караме на принципа "ден-година храни" няма да се оправим.

    Коментиран от #37

  • 33 Хахохи

    7 2 Отговор
    След една определена възраст вече искаш да ядеш и купуваш само качествени неща, цената няма значение. Та така и с храната. В магазинчето в трафопоста има качествени краставици и ягоди, чесън и други подобни зарзавати. Кайма, салами и такива боклу9и не купувам от години. Който търси си знае магазинте, фирмени за млечни продукти, друг за месо и т.н., цената не е фактор, а това което даваш на семейството си да яде!

    Коментиран от #34

  • 34 Госта

    10 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хахохи":

    Блажени са вярващите баламурници с “качествено месо от наша ферма”
  • 35 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ТЪЙ ТЪЙ. ХРАНЕТЕ ШВАБСКАТА":

    Ха - ха ма верно ли? А случайно да помниш как удряха в грамажа? Купуваш кило домати а вкъщи като го премериш се оказваше 700 грама (ако си късметлия или мошеника те е съжалил). И приятелю стоката на пазара идва от борсата колко е свежа само тя си знае. Съседката ми продава на пазара на сергията й пише "производител" ако не я познавах щях може би да повярвам (познавам я от 20 години и не е напускала София но сигурно на балкона отглежда картофи).
  • 36 Роко

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мирчо":

    Не приятелю МЕТРО отваря малки магазинчета където ще продава боклуците си явно вече никой не ходи в магазините им само че вместо да инвестира търси бълъци да рискуват те. Нищо ново под слънцето другите вериги отдавна го отварят малки магазини примерно Лидъл на театър София е в блок. На Раковска Била е в мазе.
  • 37 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Някой от "южните" софийски":

    Още го има и не е променило политиката продължава да дере
  • 38 Тони

    4 0 Отговор
    Платена от франчайзодателя статия.
  • 39 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    .Паткан , виж как е в някоя бяла държава после лалай.
  • 40 Уса

    1 0 Отговор
    Нищо особено копират американските бензиностанции трак стопове,но в по-малки размери.Всичката им храна е корпоративен боклук.Франчайза също идва от запада и е уловка за балъците
  • 41 Ил дъо Франс

    1 0 Отговор
    То и в Париж на всеки метър има магазини Франприкс и Карфур.И аз си слизам по чехли и си купувам каквото ми трябва.Мога да живея целия си живот в квартала без да излизам от него....има абсолютно всички удобства....е има разни црняци от колониите ама се преглъща