Last news in Fakti

1 Февруари, 2014 11:21 4 198 4

Ще плащаме милиони евро глоба заради Дянков

  • симеон дянков-
  • нона караджова-
  • чавдар георгиев-
  • сметища-
  • депа за отпадъци-
  • ес-
  • стандарти

Той не дал пари за закриване на старите сметища и изграждане на нови по европейските стандарти

Заради бившия финансов министър Симеон Дянков България ще понесе милиони евро санкция, защото не е закрила старите сметища и не е направила нови, които да съответстват на стандартите на Европейския съюз. По предварителни оценки първоначалната глоба ще е около 1,5 млн. евро и след това между 1000 и 3000 евро на ден за целия период на нарушението, т.е. от 2009 г. насам, заяви във "Факторът Кошлуков" по ТВ7 зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Тази седмица Европейската комисия обяви, че ще заведе иск срещу България в Съда на ЕС заради 113 несъответстващи на изискванията депа за отпадъци, които все още са в експлоатация. Според Георгиев дължим това дело на правителството на ГЕРБ.

Четирите години на тяхното управление са били решаващи да не стигнем до съда, но "те са ги пропуснали тотално" и са направили само две депа. Броят им обаче е трябвало да бъде около 130 - колкото са онези, които не отговарят на Директивата на ЕК за депонирането на отпадъци.

Бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова е обявила, че за това са необходими 200 млн., но Симеон Дянков е осигурил само 15 млн. От тях пък са били усвоени едва 1,4 млн., разясни зам.-министърът.

Той призна, че правителството на Пламен Орешарски няма да успее да навакса с изграждането на сметища за година и половина и се пошегува, че за да се реши проблемът, ще бъде необходима машина на времето.

В момента се строят 19 нови сметища и се прави всичко възможно да се ускори планът по изграждането на регионални депа, защото няма как старите да бъдат закрити, без на тяхно място да има нови, които да отговарят на изискванията и където да се поемат битовите отпадъци на населените места, информира зам.-министърът на околната среда и водите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    0 2 Отговор
    Оставка!
  • 2 Иракли Иракли

    0 3 Отговор
    Може ли да напишете толкова долен форум!Другари организатори
    в тази БЪЛГАРИЯ не са останали само калпаци!за да пишете глупости
    Пропагандата е .......т.н.
  • 3 galaxy

    3 0 Отговор
    Затворите са пълни с такива дето са откраднали една жица тел или набедени, а такива като Дянков, който закопа държавата ни с милиони и спря икономическия растеж, такива, като Милен Велчев, закопал държавата ни с един милиард при обръщане на задълженията на държавата ни от долари в евро, когато долара падаше , а еврото растеше са на свобода, а и продължават да дават ъкъл. Много сбъркана държава сме. Държавните изменници и корупцията са на почит.
  • 4 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Ми щом ,ще плащаме заради него дайте да го вкараме в затвора този лешпер!