13 Февруари, 2014 20:16 1 620 1

2000 жалби в КЗП за онлайн - търговия

  • жалби-
  • кзп-
  • онлайн - търговия

Габриела Руменова: На фона на тези в магазините те не са много

Огромната част от онлайн магазините в България работят почти нелегално. Това каза в предаването „На Ръба“ 4-7 в ефира на „Канал 3“ председателят на Българската асоциация за електронна търговия Петър Ванчев. По думите му често един интернет търговец разполага със стотици електронни магазини и когато един спре да бъде посещаван заради множество злоупотреби, просто започва да рекламира друг в интернет адрес.

Петър Ванчев даде и съвет как потребителят да познае, че даден онлайн магазин предлага фалшиви стоки. „Нормалната отстъпка, когато пазаруваме в интернет, е около 30%. Ако един парфюм в моловете стува 100 лв., а в даден сайт е на цена 20 лв., можете да сте сигурни, че е фалшив“, обясни Петър Ванчев. Той обаче разказа, че при онлайн търговията често в крайна сметка излъган не е потребителят, а търговецът.

Председателят на Българската асоциация за електронна търговия даде пример със случай, при който онлайн се поръчва фотоапарат за 8000 лв. „Купувачът“ подава грешен адрес, а куриерът бива причакан, бит и ограбен.

„Въпреки това потребителите са по-беззащитни — затова и им трябва закон, който да ги защитава“, отговори Габриела Руменова от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Тя обясни обаче, че купувачите, освен правата си, имат и задължения и най-важното от тях е да проверяват много внимателно сайтовете, от които пазаруват, както и дали търговците са легитимни.

„В КЗП за 2013 година са постъпили общо около 2000 жалби, в това число и за непоискани търговски съобщения или спам. Всъщност жалбите не са много на фона на тези, които постъпват заради нередности в обикновените магазини. През последните месеци броят на жалбите непрекъснато намалява. Най-честите оплаквания, които постъпват при нас са за това, че стоките, които са закупени не отговарят на очакванията или не са качествени“, разказа Габриела Руменова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Че то някой купува ли вече от магазините?