18 Октомври, 2024 11:03 869 3

Инцидент с дете на барбарон, КЗП ги спира

  • барбарони-
  • кзп-
  • безопасност

КЗП отново алармира потребителите подробно да се запознават с цялата предоставена информация за предлаганите продукти

Инцидент с дете на барбарон, КЗП ги спира - 1
Снимка: КЗП

Във връзка с настъпил инцидент с малко дете при ползването на барбарон в домашни условия, служители на институцията незабавно извършиха проверки по случая. В резултат на събраните данни, Комисията за защита на потребителите взе решение временно да спре доставянето на въпросните продукти - барбарони.

Извършените проверки на КЗП обхващат интернет сайта, откъдето е закупената стоката, както и икономическия оператор - производител. Установено е, че предлаганите продукти се изработват (ушиват) по поръчка на клиента, като според търговското дружество барбароните са бутикови.

Съгласно изискванията на Закона за защита на потребителите, производителите са длъжни да пускат на пазара само безопасни стоки и в този смисъл имат задължение преди пускане на пазара на стоката, да са извършили оценяване на рисковете, които стоките могат да съдържат за безопасността на потребителите.

При установени несъответствия, се предприемат законови действия, за да бъдат защитени правата на потребителите срещу рискове от придобиване на стоки и услуги, които могат да застрашат живота и здравето им, особено това на децата.

В зависимост от вида на продукта, има конкретни изисквания, определени в различни стандарти и тяхното съответствие се определя след извършено лабораторно изпитване. В случай, че няма приложими български или европейски стандарти за определена стока, се взимат предвид препоръките на Европейската комисия, съдържащи насоки за оценка на безопасността на стоките.

КЗП отново алармира потребителите подробно да се запознават с цялата предоставена информация за предлаганите продукти, преди да пристъпят към покупка, както и внимателно да проучват местата и търговците, от които пазаруват.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опитите

    6 0 Отговор
    На властта да преследват нормалните хора и да ги наказват за абсурдите, вършени от идиотите сред нас, е трогателно отвращаваща! Може ли производителят да предвиди всички идиотии, които някой глупак може да извърши с продукта му, че да предупреди за тях в инструкциите за употреба! Иначе, ако на една чанта не пише, че е чанта, те глобяват минимум 500 лева - може би, защото някой може да помисли чантата за каска, да отиде на война с нея и да го убият. Горе-долу, такава е логиката на контролиращите органи. Те, покрай заплатите и тлъстите рушвети, които взимат, смятат 500 лева за жълти стотинки.
  • 2 Слави

    5 0 Отговор
    КЗП се ползва само за рекет
  • 3 име

    3 0 Отговор
    Преди години онези хрантутници в Брюксел л, чиито заплати и издръжка също са за наша сметка, имаха наредца колко силно трябва да гэрми един балон, така че да не се стреснело някое дете. Имаше някъде списък с подобни бисери, които гласуват за да си оправдават заплатите.