Last news in Fakti

18 Юни, 2024 14:23 4 605 9

Представиха първата в света 100% водородна електроцентрала

  • водород-
  • електроцентрала-
  • wärtsilä

Тя е дело на финландската компания Wärtsilä

Представиха първата в света 100% водородна електроцентрала - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Финландският технологичен концерн Wärtsilä представи първата в света електроцентрала, работеща на 100% водород.

Платформата с водороден двигател е базирана на съществуваща задвижваща система Wärtsilä и е получила част от необходимите сертификати. Двигателят, 100% готов за използване на водород, се очаква да бъде наличен за поръчки през 2025 г., а за доставки от 2026 г., уточняват от компанията.

„Това е важен крайъгълен камък за нас като компания и за енергийния преход като цяло, тъй като нашите готови за водород двигатели ще позволят 100% възобновяеми енергийни системи на утрешния ден“, каза президентът на Wärtsilä Energy Андерс Линдберг, цитиран в компания прессъобщение.

Както е посочено на уебсайта на компанията, Wärtsilä е глобален лидер в иновативните технологии и решенията за жизнения цикъл за морския и енергийния пазар. В компанията работят 17 800 професионалисти, работещи в повече от 280 офиса в 79 държави. През 2023 г. нетните продажби на Wärtsilä ще бъдат 6 млрд. EUR.

Акциите на Wärtsilä са регистрирани на борсата Nasdaq Helsinki.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реален

    2 8 Отговор
    Хора да знаете водорода гръмнили цял квартал ще изчезне а като знаем в България как се спазват мерките за безопасност тежко и горко ще ни е

    Коментиран от #3

  • 2 Анонимен

    0 5 Отговор
    Тези дали са се консултирали с Митьо Бустеров?
  • 3 Напротив

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реален":

    Водорода наистина е взривоопасен при вряква концентрация с въздуха, но е много по-лек от него и се издига моментално което не позволява да се натупа и да има газов взрив както това може да се случи при природния газ които е по-тежък и се натрупва около земята в мястото на изтичане. При водорода дори и да се получи запалване се получава само нещо като огромна газова горелка насочена право на горе, а не взрив.Така, че водорода даже е много по-малко опасен от природния газ.

    Коментиран от #4

  • 4 Хептен напротив

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Напротив":

    По тежък пропан-бутана...метана (природният газ)е по лек от въздуха...Марш в 8 клас бре Мюмюне!

    Коментиран от #6

  • 5 ПЕНКО

    5 5 Отговор
    ФИНЛАНД КОНЦЕРН ---ЗАЩО ВОДОРОДЪТ ВИ Е ОТ РУСИЯ ??????????????
  • 6 Напротив

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хептен напротив":

    Само че природния газ не е метан, а е смес от различни газове. Само метана е по-лек от въздуха, а останалите газообразни въглеводородни фракции на природния газ включително пропана са по-тежки от въздуха и именно те се натрупват около земята в мястото на теча и съответно те предизвикват газовите експлозии.
  • 7 Тома Неверни

    4 0 Отговор
    А водород – откъде?
  • 8 дддд

    1 0 Отговор
    Само гледайте как ще се провали с трясък!Смеем се на финландците ето така - хахахахаха
  • 9 електрошок

    0 0 Отговор
    Зеленият водород не е источник на енергия,а само преносител и то с големи загуби!Водородът,който се използва сега се добива от въглеводородни съединения!И кво прайм с останалия въглерод-ами изгаряме го и замърсяването е същото като ако не сме отделили водорода,че даже и по-голямо поради вложената допълнително енергия!Изводът е,че темата за"водородна"революция се нарежда до ванкеловия двигател,водата като гориво,вечния двигател и плоската земя.