Last news in Fakti

24 Февруари, 2014 20:39 3 446 5

Мистериозно физическо лице купи "Булгартабак"

  • "булгартабак"-
  • физическо лице-
  • кзк-
  • втб-
  • булгартабак

Тъй като не ставало въпрос за сделка между фирми, КЗК не е проверявала за концентрация на собственост

Неизвестно физическо лице ще поеме контрола над „Булгартабак”, съобщи бТВ.

Това стана ясно, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на лихтенщайнския "Ливеро Естаблишмънтс" (LIVERO Establishment) да придобие австрийското дружество, чрез което руската ВТБ държеше основния пакет акции на тютюневия гигант.

В публикуваното днес решение на комисията от 19 февруари се посочва, че „LIVERO Establishment, еднолично контролирано от TGI Middle East FZE, формално са носители на правата на контрол, но реалното лице, което фактически ще упражнява тези права, в настоящия случай се явява физическото лице”. Тъй като не става въпрос за сделка между фирми, КЗК не е проверявала за концентрация на собственост.

В решението си тя не споменава и кой е закупил „Булгартабак”, като единствено се посочва, че даденото лице е подписало декларация, че не извършва стопанска дейност.

Приватизация след приватизацията?

През 2011 г. холдингът, който е един от ключовите за цялата държава, беше приватизиран, като собствеността му отиде в руската банка ВТБ, която притежава 9.9% от Корпоративна банка.

В края на 2013 г. финансовата институция, управлявана от Цветан Василев, закупи 5-процентов дял в „Булгартабак”.

Опасенията, че сега руската банка излиза от тютюневия холдинг, за да бъде заменена там от КТБ, са сред причините за протестите срещу разрастването на веригата за вестници и цигари Lafka на „Табак Матркет” (бившата „Булгартабак Трейдинг”).

От "Табак Маркет" отричат да се ползват с политически протекции, но и на този етап не обявяват коя банка финансира амбициозния им проект


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илхан Халид

    0 0 Отговор
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Дали не е някой жълт...
  • 3 дреме ми на .....

    1 0 Отговор
    А наздраве за сделката
    Дали остана нещо за продаване в тази държава ?
  • 4 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Да живее винпром ПЕЩЕРА!...само БОЙКО може да ВИ реже!
  • 5 капитен

    0 0 Отговор
    КОЙ ? КОЙ ?