Last news in Fakti

12 Февруари, 2014 21:25 2 183 0

VTB Capital продава Булгартабак на офшорка

  • булгартабак

 

Руската инвестиционна компания VTB Capital продава "Булгартабак холдинг" малко над две години след приватизацията.

Това се разбира от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията, в което офшорно дружество от Лихтенщайн - "Ливеро естаблишмънтс", иска да придобие контрол над австрийското BT Invest, което е директен собственик на "Булгартабак".

Според информация на в. "Капитал" настоящата препродажба на "Булгартабак" чрез смяна в собствеността на директния и акционер BT Invest е предварително договорена сделка още около приватизацията на холдинга през 2011 г.

Сегашната смяна на собствеността в купувача на държавното дружество не нарушава и приватизационния договор.

Предварителната договорка е била направена с цел VTB Capital да си осигури продажба на холдинга на конкретна цена в определен срок, а действителните "приватизатори" на "Булгартабак" да си го вземат пряко. Този определен срок е бил около две години, поради което за евентуална смяна в контрола на холдинга се заговори още през миналата есен.

Няма официална информация по темата с цената, а от VTB отказаха коментар по искането за концентрация. BT Invest плати 100.1 млн. евро на държавата за 79.83% от "Булгартабак" в средата на октомври 2011 г., отбелязва в. „Капитал дейли'.

В момента пазарната оценка на "Булгартабак холдинг" на Българската фондова борса е малко над 380 млн. евро, или делът на BT invest е под 300 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА