Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Юли, 2024 09:23 2 383 6

Руските супер яхти вече се отдават под наем, но това е опасно за наемателите

  • руски-
  • яхти-
  • олигарски-
  • конфискация-
  • наем

Седмичната рента е 4 млн. EUR

Яхтата Flying Fox, на стойност 445 млн. USD, построена през 2019 г. в една от корабостроителниците на немската компания Lurssen, днес се счита за най-голямата и най-скъпа яхта в света, предлагана под наем - дължината ѝ е 136 м. През март 2022 г. акостира в пристанището на доминиканската столица Санто Доминго. Яхтата е трябвало да напусне пристанището след попълване на провизии и гориво на 25 март, но го е напуснала едва на 22 април.

Дмитрий Каменщик, който се смята за собственик на Flying Fox, не беше обект на санкции, а причините за задържането на яхтата останаха неизвестни. През юни 2022 г. управляващата компания на кораба Imperial Yachts беше добавена към списъка със санкции; Министерството на финансите на САЩ твърди, че е свързано с руски граждани, които са обект на санкции. Imperial Yachts нарече всички обвинения неверни, уебсайтът ѝ вече не работи, а в изявление се посочва, че компанията се е превърнала в мишена за онези, които са искали да я унищожат. В момента Flying Fox е наета от брокера на яхти Bluewater.

Още новини от Украйна

Същият брокер отдава под наем яхтата Axioma (72 м), която преди е била на бившия съсобственик на TMK Дмитрий Пумпянски. През септември 2022 г. тя беше продадена на търг за 37,5 млн. USD. Новият собственик беше внимателно проучен, но името му не се споменава.

Bluewater потвърди пред Forbes, че Axioma успешно се отдава под наем. Пумпянски купува яхтата през 2013 г. за 67 млн. USD, през март 2022 г. милиардерът попада под санкции на ЕС, всичките му сметки са блокирани, а яхтата е замразена в Гибралтар.

През септември 2021 г., по поръчка на Дмитрий Пумпянски, турската корабостроителница Dunya Yachts започна строителството на втората му яхта, 48-метровата My Bro. Плавателният съд, според плановете, трябваше да стане спомагателен за яхтата Axioma - да приема гости, пристигащи с хеликоптер, без да пречи на пътниците на основната яхта. Цената на изграждането на новата лодка се оценяваше на 25-30 млн. USD. Тя трябваше да бъде доставена на клиента през 2023 г., но беше завършена едва през 2024 г. и сега се отдава под наем като самостоятелен кораб, обещавайки незабравима ваканция за най-взискателните гости.

Трипалубната ветроходна „Черна перла“ – една от най-красивите и екологично чисти суперяхти в света, се предлага за чартър за 1,2 млн. EUR на седмица. Корабът, чиято цена се оценява на 200 млн. USD, е построен през 2018 г. за руския предприемач Олег Бурлаков, който почина от коронавирус през 2021 г. След смъртта на бизнесмена платноходката се озова в центъра на шумни съдебни спорове за наследството му. Вдовицата му Людмила и вече порасналите дъщери Вероника и Елена се смятаха за законни наследници, но по-малката сестра на Бурлаков Вера Казакова и съпругът ѝ Николай представиха на съда завещанието на предприемача, според което цялото му имущество трябва да бъде прехвърлено на тях. На 22 ноември 2022 г. Люблинският съд в Москва призна двойката Казакови за наследници на Бурлаков.

Днес съществуват рискове за наемане на всякакви суперяхти, свързани с Русия. „Нека си представим ситуация, в която страната, в чието пристанище пристигат яхтата и нейните наематели, променя позицията си на прозападна или проамериканска. Какво се случва след това? Имаме пример със задържането на яхтата Amadea от властите на Фиджи по искане на американското посолство, въпреки че дори не е имало споразумение между страните за подобни случаи. Разказва се за задържането и обиските на яхтата Tango в Испания по заповед на американски съд. А чартърната яхта може да бъде задържана и личните вещи на наемателите да бъдат иззети като доказателство до изясняване на определени обстоятелства. Заповедта може да е за яхта и всички на борда ще пострадат. Не е изключено наемателите да попаднат в местен следствен арест, докато властите решат какво да правят с американската заповед или искане“, обяснява адвокатът, партньор на адвокатската кантора BGP Litigation Сергей Гландин.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    5 2 Отговор
    През 2023 г. Дмитрий Каменщик влезе в списъка на руските милиардери на Forbes на 52-ро място със състояние от 2,6 милиарда долара. Той е влиятелен собственик на десетки от най-големите компании в областта на машиностроенето, нефтохимията, алуминия и титана. Дмитрий може да парира удар в челюстта.
  • 2 Тва са пуделите на диктатора

    8 6 Отговор
    Който си живеят като фараони а чебурашки в бг искат да ходят в месомелачката за тяхно благоденствие😂😂😂😂😂
  • 3 Перо

    5 2 Отговор
    Липсата на история за руски капитализъм и некадърността на Горбачов и Елцин докараха руския, еврейски олигархизъм с несметни богатства, изнесени стотици $милиарди и неефективно изнасяне на ресурси и капитали с ниска принадена стойност, в чужбина! Това се отразява на стандарта на обикновения човек!
  • 4 Оли Гарх

    4 2 Отговор
    Бързо на фронта, момчета, дайте живота си за Русия, ние ще ръкопляскаме много силно от яхтите !
  • 5 Психодиспансер

    5 1 Отговор
    Защо ли си мисля че наемателите на такива яхти ще плуват с рибите по дъното....само мисъл! Ооооо тея от краварника скоро така ще го закъсат че младата им държавица тепърва ще си носи последствията за годините в които донесоха толкова мъка и разруха на почти целия свят. Но накрая си намериха майстора и сега орлите ще ги ядат мечките.....
  • 6 Барба Ганьос

    0 0 Отговор
    Уф, сега, като не мога да наема яхта, как ще си ходя на острова?