31 Юли, 2024 10:21 1 478 4

Проблемът с кадрите ще се задълбочи

  • ai-
  • ии-
  • изкуствен интелект

Мястото на емоционалната интелигентност в ерата на изкуствения интелект

Проблемът с кадрите ще се задълбочи - 1
Снимка: Shutterstock

Над 80% от лидерите в технологичните компании смятат, че изкуственият интелект (AI) тотално ще промени бизнеса им. Това е секторът, най-силно припознаващ мощния ефект, който AI ще окаже върху развитието на света. Далеч след тях се нареждат вторите в класацията – мениджърите на компаниите в сферата на отбраната и космонавтиката с 63%. С най-малка чувствителност по темата са топ мениджърите в сектори като транспорт, логистика и производство, които където само половината (51%) осъзнават ролята на AI. Това показват данни от глобално проучване на един от HR лидерите, проведено в партньорство с Oxford Economics сред 2000 топ мениджъри. Целта му е да изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите.

Прогнозата на всички за развитието на пазара е, че проблемът с кадрите ще се задълбочи и компаниите трябва да станат още по-конкурентоспособни в привличането на таланти. Дигиталните и технологичните умения ще бъдат най-търсените след 5 години и вероятно да бъдат необходими за всеки вид роля в компаниите.

За лидерите в технологичните компании обаче, емоционалната интелигентност (EQ) става все по-важна в сравнение с технически и аналитични умения. На това мнение са 58% от участвалите в проучването. Значението на емоционалното разбиране и съпричастност са припознати от половината от мениджърите във фарма индустрията и сфератана здравеопазването.

„Изследването показва, че развитието на емоционалната интелигентност на служителите остава все така важно и в ерата на изкуствения интелект. За да запазят кадрите си и да ги адаптират към променената действителност, лидерите трябва да инвестират едновременно в обучения на хората си за работа с новите технологии, за да се възползват от бизнес ползите на внедряването на AI, но и в развитие на тяхната емоционална интелигентност.“, коментира Надежда Василева, изпълнителен директор на световната HR компания за България.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 1 Отговор
    ИИ застрашава най много т.нар. мениджъри или казано по комунистически - секретарки и счетоводители. И е за добро
  • 2 Миризлив пор

    7 1 Отговор
    Математиката е елементарна, за да имаш квалифицирани кадри то някой трябва да вложи в тези кадри време и пари за да могат тези хора да се квалифицират. Лошото е, че квалифицирания взема колкото неквалифициран човек така, че никой не иска да влага при положение че инвестициите не носят ползи.
  • 3 хмм

    4 0 Отговор
    ИИ не само не притежава емоционална интелигентност, но и креативност.
  • 4 Терминатор 3

    2 0 Отговор
    ИИ в сферата на отбраната и космонавтиката, супер.