16 Август, 2024 15:11 2 153 2

Саудитска Арабия значително съкращава разходите за добив на петрол

  • саудитска арабия-
  • петрол-
  • разходи-
  • добив-
  • намаляване

Плановете са те да бъдат намалени с 40 млрд. USD

Саудитска Арабия значително съкращава разходите за добив на петрол - 1
Снимка: Shutterstock

Властите на Саудитска Арабия възнамеряват да намалят разходите за петролния сектор на икономиката с 40 млрд. USD до 2028 г., като се фокусират върху развитието на възобновяемата енергия и минното дело, съобщи аг. Bloomberg като се позовава на данни на американската Goldman Sachs Group.

Според нейната информация, Рияд планира да пренасочи около 73% от инвестициите към сектори на икономиката, които не са свързани с производството на петрол до 2030 г. В резултат на това само една четвърт от останалите средства, отпуснати от властите за развитието на стратегически отрасли до края на настоящото десетилетие, ще бъдат инвестирани в петролната индустрия. По този начин кралството възнамерява да диверсифицира икономиката си, като даде приоритет на развитието на металургията, транспортната индустрия и логистиката, както и на цифровизацията. В същото време, според анализатора на Goldman Sachs Фейсал ал-Азмех, природният газ „ще продължи да бъде ключов фактор в плановете на страната за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и в нейното икономическо развитие.“

През март Министерството на икономиката и планирането на Саудитска Арабия съобщи, че размерът на непетролния сектор на страната е достигнал 50% през 2023 г., най-високият в историята на кралството. Според отдела в реално изражение приносът на непетролния сектор възлиза на 1,7 трилиона саудитски риала (около 453,3 млрд. USD).

По-рано Генералната дирекция по статистика на Саудитска Арабия съобщи, че БВП на кралството, чиято икономика зависи от износа на петрол, е намалял с 0,9% в края на 2023 г., докато година по-рано ръстът на този показател беше 8,7%. През третото тримесечие на миналата година БВП намалява с 4,4% спрямо същия период на година по-рано, през четвъртото тримесечие - с 3,7%. Спадът на БВП през последните две тримесечия се дължи главно на решението за доброволно намаляване на производството на петрол.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    9 1 Отговор
    Според Пазара
  • 2 Калпазанин

    3 2 Отговор
    Една богата страна да я наречем и пак ми говорят за долари, колите долари ли горят или бензин и дизел,аман и какъв е тоя брикс само на хартия ли, тъпи арабели