26 Август, 2024 10:21 1 733 3

Очаква се стагнация в потреблението на газ в Словакия

  • словакия-
  • газ-
  • стагнация-
  • потребление

Потреблението на природен газ през идните 3 до 5 години ще остане около 4 млрд.куб.м годишно

Очаква се стагнация в потреблението на газ в Словакия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Потреблението на природен газ в Словакия през идните 3 до 5 години ще остане около 4 млрд.куб.м годишно и няма да се върне на нивото от преди 3 години, когато страната използва почти 6 млрд. куб.м от тази суровина, съобщи словашката информационна агенция SITA, позовавайки се на Министерството на икономиката на републиката.

„През следващия период (3-5 години) се очаква потреблението на газ да стагнира или умерено да намалее“, цитира агенцията извадка от аналитичния доклад на Министерството на икономиката.

През 2023 г. републиката с население от приблизително 5,5 милиона граждани е използвала 4,3 млрд. куб.м газ. Намаляването на потреблението е свързано с пестенето на енергийни ресурси и засилващия се процес на глобално затопляне, на фона на който броят на студените дни в Словакия намалява.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 6 Отговор
    Фалирай Волно, докато въртиш Санкции срещу Русия и тва е! Хем ще си Еко, докато мръзнеш гладен!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    2 4 Отговор
    На Москва е безразлично дали Европейският съюз ще съществува след 10 години. Нито една от страните от Източна Европа не представлява интерес за Газпром. Повече от 80 процента от руския газ се купува от Азия, включително Япония. Ако наистина искахте да се откажете от руския газ, нямаше ли да се обадите на Путин по телефона и да ходите в Москва на всеки шест месеца?